تاریخ: ۱۳۹۹/۱۲/۱۶
چرا پاپ به عراق می‌رود؟
 

 

 از سفر رهبر کاتولیک‌های جهان به عراق به عنوان رخدادی تاریخی یاد می‌کنند. رویدادی که بنا به گفته‌ی بسیاری، اهمیت آن بیش‌تر از یک سفر رهبر مذهبی است. پاپ فرانسیس دوم که اکنون در عراق بسر می‌برد قرار است در سفر سه روزۀ خود به این کشور از شهرهای موصل، نجف و اربیل دیدن کند.

زمان سفر پاپ به عراق از مدتی پیش مقرر شده بود. افزایش مبتلایان کرونا در عراق به میزان بیش از پنج هزار نفر در روز و حملات موشکی اخیر در اقلیم کوردستان و بغداد، گمانه‌زنی‌هایی را نسبت به تعویق این سفر مطرح کرده بود.

به هر حال پاپ دیروز (جمعه) به فرودگاه بغداد رسید و با استقبال مصطفی کاظمی نخست وزیر و شماری از مقامات رسمی عراق روبه‌رو شد. سپس به همراه برهم صالح، رئیس جمهور به کاخ بغداد رفت.

امروز صبح نیز پاپ به نجف رفت و با برنامه‌ریزی که پیش‌تر اعلام شده بود با آیت‌الله سیستانی مرجع شیعه دیدار کرد.

 
 
 

 پاپ فرانسیس پس از دیدار با آیت‌الله سیستانی به شهر تاریخی اور می‌رود و در ادامه‌، سفر به هولیر (اربیل) و موصل را در برنامه دارد و در نهایت با بازگشت به بغداد، به این سفر 3 روزۀ و پر اهمیت خود پایان می‌دهد.

رهبر 84 ساله‌ی کاتولیک‌های جهان 1500 کیلومتر را در به وسیله‌ی هواپیما و هلی‌کوپتر در عراق خواهد پیمود. در این سفر پاپ به جاهایی خواهد رفت که هنوز ردپای داعش نیز در آن دیده می‌شود.

دعوت کردن از پاپ به پیشنهاد و ابتکار کارینال لوئیز ساکو صورت گرفته است. آقای ساکو، رهبر اقلیت کلدانی‌‌کاتولیک عراق است.

سفر پاپ فرانسیس به عراق می‌تواند پیامدهای مثبت سیاسی برای عراق داشته باشد. در این بین روزنامه اطلاعات چاپ ایران در بررسی و تحلیل این رویداد به دیدار پاپ با آیت‌الله سیستانی اشاره کرده است و نوشته است:

«سفر پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان به عراق، یکی از مهمترین رخدادهای روزهای آینده عراق است. اتفاقی که می‌تواند هم جایگاه عراق را به عنوان یک کشور اسلامی و عربی در منطقه تقویت کند و هم می‌تواند توجه‌ها را به این کشور جنگ زده و آکنده از مشکلات داخلی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی معطوف کند».

 
 
 

اما اهمیت سیاسی سفر پاپ را می‌توان از زاویه‌ای دیگری هم دید. بسیاری بر این باورند که مصطفی کاظمی، نخست وزیر عراق سفر پاپ را در شرایط کنونی نشانه‌ای برای تثبیت دولت خویش می‌داند.

به نظر می‌رسد این سفر بتواند جایگاه عراق را، به عنوان کشوری که ادیان و مذاهب بسیاری در آن وجود دارد، ارتقا دهد. این اتفاق، نظرهای مساعد را نسبت به کاظمی، هم در افکار عمومی کشورهای غربی و هم در بین افکار عمومی مسلمانان به ویژه اعراب بیش‌تر خواهد کرد.

پاپ امروز پس از دیدار با آیت‌الله سیستانی به شهر تاریخی و باستانی اور در استان ذی‌قار می‌رود. ایشان در این سفر با مسلمانان و ایزدی‌های این شهر عبادت مشترک خواهند داشت.

رهبر کاتولیک‌های جهان فردا برای دیدار با مسئولان کورد و ماموستاها راهی موصل و هولیر می‌شود. بر اساس برنامه‌ریزی‌های اعلام شده، پاپ در استادیوم فرانسو حریری برای 10 هزار نفر از جمله مسیحیان عراقی سخنرانی می‌کند.

 
 
 

بنا بر گزارش رسانه‌های عراقی، میزان ساکنین مسیحی این کشور کاهش قابل توجهی داشته است. قبل از آغاز جنگ عراق در سال 2003، حدود یک میلیون و 500 هزار مسیحی در عراق زندگی می‌کردند. با گذشت سال‌ها و حمله‌ی داعش در مدت اخیر، تعداد مسیحیان ساکن عراق را در حد 400 هزاز نفر تخمین می‌زنند.

پس از حمله داعش بسیاری از مسیحیان کشته شدند و بسیاری دیگر نیز به شهر هولیر در اقلیم کردستان عراق گریختند، جایی که امروز میزبان یکی از بزرگترین جوامع مسیحیان عراق است.