تاریخ: ۱۳۹۹/۱۲/۱۳
رژیم غذایی در دوران کرونا
 

 

بر اساس آنچه متخصصان پزشکی می‌گویند مهم‌ترین عامل در رابطه با پیش‍گیری کردن و یا درمان کرونا تقویت سیستم ایمنی بدن است. به عبارتی دیگر رابطه مستقیمی بین نوع تغذیه و سیستم ایمنی بدن هر فرد وجود دارد.

سیستم ایمنی مجموعه‌ای از سلول‌ها و اجزایی است که باعث حفاظت بدن در برابر بیماری‌ها شده و در صورت بروز بیماری باعث بهبودی و سلامتی می‌شود.

وظیفه‌ی اصلی سیستم ایمنی تخریب باکتری‌ها، ویروس‌ها و انگل‌ها می‌باشد. نقش دیگر سیستم ایمنی از بین بردن سلول‌های آسیب دیده و یا غیرنرمال است. تغذیه‌ی سالم می‌تواند مقاومت بدن را بالا ببرد و ما را در مقابل بسیاری از بیماری‌ها محافظت کند.

دکتر صلاح‌الدین محمودی آذر، فوق تخصص بیماری‌های مراقبت‌های ویژه و دکتری ایمنی شناسی بالینی به هاژه می‌گوید: تغذیه مناسب نقش بسیار مهمی در سلامت بدن دارد. برای حفاظت هر چه بیشتر بدن باید از تمام گروه‌های عذایی به شیوۀ متعادل مصرف کرد. البته در میان کوردها میزان مصرف کدروهیدرات‌ها بسیار زیاد است. بهتر است از مصرف زیاد نان، ماکارونی، برنج، سیب‌زمینی کاسته شود و سبزیجات و میوه‌جات بیشتر استفاده شود.

 
 

 

محمودی آذر می‌گوید که برای تقویت عمومی سیستم ایمنی بدن نیاز به مصرف ماده‌ی غذایی نیست و باید در مجموع رژیم غذایی متعادلی رعایت شود. البته مصرف غذاهای حاوی روی و سلنیوم مانند غذاهای دریایی، شیر و فرآورده‌های لبنی و زرده تخم‌مرغ نیز که در رژیم غذایی منطقه ما کم‌رنگ‌تر است می‌تواند موثر باشد.

خواب کافی و آسوده تنها باعث رفع خستگی نمی‌شود. بدن انسان در مرحله خواب عمیق هورمون‌هایی ترشح می‌کند که می‌توانند باعث تقویت بیشتر دستگاه ایمنی شوند. تحقیقات پزشکی نشان داده‌اند که رویکرد مثبت در زندگی و داشتن لحظات فرح‌بخش می‌تواند در افزایش توان دفاعی بدن در برابر ویروس و باکتری‌ها موثر واقع شود.

دکتر محمودی آذر در این زمینه می‌گوید که خواب نقش بسیار مهمی در این بین دارد. خواب سالم معمولا از ساعت 9 و 10 شب آغاز می‌شود و تا 7 صبح ادامه دارد. از نظر پزشکی خواب استاندارد 8 ساعت به طول می انجامد.

محمودی‌آذر به نقش ورزش در تقویت سیستم ایمنی بدن اشاره می‌کند و می‌گوید: روزانه 40 دقیقه پیاده‌روی و ورزش نفش بسیار مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد. پیاده‌روی در هوای آزاد باعث تغییر دمای بدن و حرکت می‌شود و می‌تواند در بهبود فعالیت دستگاه ایمنی موثر واقع شود.

 
 

 

موضوع دیگر مصرف مواد غذایی در حین ابتلا به کرونا است. دکتر محمودی آذر می‌گوید: تصورات اشتباهی در رابطه با مصرف مواد غذایی در حین ابتلا به کرونا وجود دارد. مثلا گفته می‌شود نباید شیر و یا ماست مصرف شود. فرد هم قبل از کرونا و هم بعد از ابتلا به کرونا باید رژیم غذایی متعادلی را رعایت کند.

اکثر بیماران کوید دچار استرس و کم خوابی می‌شوند بر همین اساس برای اکثر بیماران ملاتونین و ارامبخش تجویز می‌شود که تریپتوفان موجود در لبنیات و ماست می‌تواند بسیار مفید باشد. در ضمن آمینو اسید موجود در لبنیات در بهبود عملکرد سلولهای ایمنی نقش بارز دارد.

 پزشکان برای بیماران مبتلا به کرونایی که از بیمارستان مرخص می‌شوند نیز توصیه‌هایی دارند و معتقدند این دسته نیز، نیاز به مراقبت‌های غذایی ویژه‌ای دارند.

 این افراد از نظر نیاز به منابع غذایی با سایر افراد تفاوت زیادی دارند؛ چراکه احتمال ماندن ویروس در بدن آنها تا ۲هفته بعد از به‌ اصطلاح درمان شدن، همچنان وجود دارد و تعدادی از آنها هم ممکن است برای مدت طولانی‌تری با عوارض بعد از بیماری مواجه شوند.

یکی از مشکلاتی که این افراد بعد از ترخیص با آن مواجه می‌شوند، این است که هنگام بلع دچار درد و ناراحتی می‌شوند که به همین دلیل باید غذاهای این افراد در ابتدا به‌صورت مایع و نرم باشد و به‌تدریج به غذاهای جامد تغییر پیدا کند.

این گروه بیماران هنگام غذا خوردن به هیچ عنوان نباید صحبت کنند و از غذا خوردن در حالت درازکش نیز باید اجتناب کنند. ممکن است غذا وارد مجاری تنفسی‌شان شده و مشکلاتی را برایشان ایجاد کند.

برای شروع تغذیه این افراد ابتدا باید از آب گوشت صاف شده استفاده کنند و به‌تدریج سبزی‌ها، گندم و جو سبوسدار به آن اضافه شود. بهتر است ابتدا سوپ‌های صاف شده میل شود و به‌تدریج این سوپ باید به شکل معمولی سوپ برگردد.

 
 
 

با گذشت بیش از یکسال از شیوع کرونا تا کنون همان توصیه‌های اعلام شده هم‌چون رعایت بهداشت فردی، حفظ فاصله‌ی اجتماعی، شستن دست‌ها از ابتلا به کرونا جلوگیری می‌کنند. البته دکتر محمودی‌آذر معتقد است که این امکان  دارد وجود که بعد از واکسیناسیون مردم، این توصیه‌ها نیز تغییر کنند.

محمودی‌آذر در ادامه با اشاره به انواع واکسن‌های تولید شدۀ در مدت اخیر می‌گوید: برای اینکه بگوییم کدام واکسن بهتر است و یا کارایی بیشتری دارد، به زمان زیادی نیاز داریم. تاکنون بر اساس شواهد موجود علمی عملکرد واکسن روسی مطلوب بوده است. واکسن‌های دیگر هم مانند جانسون اند جانسون و بایوانتک نیز بر سرزبان‌ها افتاده است.

محمودی‌آذر در رابطه با تفاوت این واکسن‌ها با هم‌دیگر می‌گوید: برای تولید این واکسن‌ها از مواد و مصالح مختلفی استفاده شده است. رویکردهای گوناگونی در رابطه با علاج کرونا و تولید واکسن وجود دارد اما در نهایت می‌توان گفت که نتایج تقریبا مشابه بوده‌اند.