تاریخ: ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
آب و آتش تاناکورای خرده مهاباد را تهدید می‌کند

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، بعد از چند آتش‌سوزی و نقل مکان بازارهای تاناکورا در شهر مهاباد، عملیات اجرای احداث مجتمع ساحل یا همان تاناکورای خرده فعلی در سال 1385 کلید خورد و در نهایت در سال 1390، بیش از 1 هزار مغازه بصورت ناقص به بازاریان و کسبه واگذار گردید.

فاز دوم تاناکورا یا همان طبقه اول این مجتمع همچنان متروکه و ناقص راها شده و تا این لحظه به افرادی که آن را خریداری کرده‌اند، واگذار نشده است.

در خلال یک دهه مشکلاتی که ناشی از واگذاری ناقص آن است، همواره گریبانگیر بازاریان این مجتمع بوده و هر ماه و هر هفته به سوژه رسانه‌ها تبدیل می‌شود.

سیستم اطفای حریق، نیمه‌کاره ماندن طبقه اول و عدم واگذاری به بازرایان، پارکینگ، عدم گازرسانی، فرسودگی زیرساخت‌ها و ساخت ناقص آن از عمده‌ترین مشکلات این مجتمع است.

دو هفته پیش انفجار کپسول گاز در یکی از مغازه‌های این مجتمع یکی از بازاریان را بشدت مصدوم کرد و آتش‌سوزی گسترده بازارچه قدیم مهاباد بر افزایش نگرانی‌ها افزود.

 

اعضای شورای تاناکورا در چند سال گذشته شهرداری را به کم‌کاری در اتمام سیستم اطفای حریق و به تبع آن عدم گازرسانی متهم کرده‌اند و مقصر اصلی در هر گونه حوادث احتمالی را شهرداری مهاباد می‌دانند.

آتش‌سوزی‌های پلاسکو در تهران، بازارچه قدیم مهاباد و احتمال تکرار حوادث مشابه در تاناکورای خرده مهاباد، بازاریان و کسبه این بازارچه را بشدت نگران کرده است.

اعضای شورای تاناکورای خرده با دعوت از خبرنگاران هاژه، خواستار رسانه‌ای شدن مشکلات این مجتمع برای حل و فصل آنها شده‌اند.

*سیستم اطفای حریق تاناکورا همچنان در انتظار افتتاح*

علی زرد عضو شورای تاناکورا با متهم کردن شهرداری به عدم پایبندی به تعهدات اظهار کرد: مدت 1 سال است که شهرداری و مسوولان وعده اتمام سیستم اطفای حریق را می‌دهند، اما آن را به تأخیر می‌اندازند.

وی افزود: در طی سال‌های گذشته بارها احتمال آتش‌سوزی را مطرح کرده‌ایم ولی به نتیجه نرسیده‌ایم، لذا شهرداری را مسوول هر گونه حادثه در این مجتمع می‌دانیم.

هیوا کریمی عضو دیگر شورای تاناکورا در این خصوص می‌گوید: شهرداری عدم عایق‌کاری را علت به بهره‌برداری نرسیدن سیستم اطفای حریق اعلام می‌کند، درحالیکه پیشتر از این موضوع اطلاع داشتند و اصرارهای مکرر ما بدلیل عایق‌کاری لوله‌های آب سیستم اطفای حریق بود.

 

کریمی با بیان اینکه شهرداری از لزوم عایق‌کاری اطلاع داشت، افزود: وقوع آتش‌سوزی ربطی به سرما و گرما ندارد همانگونه که دیدیم، آتش سوزی بازارچه قدیم مهاباد در فصل زمستان و در چند روز گذشته روی داده است.

وی تصریح کرد: در هفته‌های گذشته در نامه‌ای رسمی به مسوولان خواستیم که مراتب اعتراض خود را از شهرداری و عدم اجرای تعهدات به مسوولان و مدیریت شهری تحویل دهیم اما قول دادند که آن را به بهره‌برداری برسانند و بازهم بد عهدی کردند.

سید محمد بال‌افکن نیز به خبرنگار هاژه گفت: سیستم اطفای حریق ناقص اجرا شده، اگرچه لوله‌های آب از طبقه اول عبور کرده اما حتی شیر آب اطفای حریق در طبقه اول تعبیه نشده، درحالیکه هزینه چندانی ندارد و با توجه به تبدیل برخی مغازه‌های طبقه اول به انبار، همواره خطر آتش‌سوزی این طبقه و کل مجتمع را تهدید می‌کند.

 

وی افزود: 2 حادثه یکسال گذشته در طبقه اول روی داده و احتمال حوادثی مشابه نیز دور از انتظار نیست.

*بارش نزولات جوی و افزایش فرسودگی در تاناکورا*

به گفته اعضای شورای تاناکورای خرده، بارش شدید باران که از روز گذشته مهاباد را فرا گرفته، به بیش از 20 مغازه تاناکورا خسارت جدی وارد کرده و بسیاری از اجناس مغازه‌داران بدلیل آبگرفتگی خسارت دیده‌ است.

 

سید محمد بال‌افکن عضو دیگر شورای تاناکورا می‌گوید: این مجتمع توسط شهرداری احداث شده و بازاریان بابت هر واحد آن پول پرداخت کرده‌اند، با این‌حال در احداث این مجتمع از ساده‌ترین اصول مهندسی شامل شیب بندی پشت‌بام، دفع آب سطحی و ... ایمنی برق و گاز و آتش‌نشانی استفاده نشده است.

 

وی افزود: درحالیکه بیشتر بازاریان در طبقه اول واحدهای تجاری از شهرداری خریداری کرده‌اند، اما بدلیل عدم واگذاری و نیمه‌کاره رها کردن، مدت 10 سال است که در طبقه همکف مستأجر هستند.

 

بال‌افکن تصریح کرد: مغازه‌ای به بازاریان در طبقه اول واگذار نشده تا حداقل بازاریان بخش از تعمیرات جزئی را انجام دهند.

هیوا کریمی در ادامه با اشاره به وارد شدن خسارت به اجناس بازاریان اظهار کرد: شیب بندی پشت بام انجام نشده و بدلیل استفاده از مصالح بی کیفیت بیشتر پشت بام با مشکل دفع آب روبرو است و آب به ستون و سقف نفوذ کرده و ضمن تخریب ابنیه، فضای 20 مغازه دچار آبگرفتگی شده است.

وی افزود: بیش از 1 میلیارد تومان برای اصلاح شیب‌بندی و ایزوبام پشت‌بام نیاز است، لذا هر بار در فصل تابستان چند لکه‌گیری جزئی برای ترمیم انجام می‌دهند و در فصل زمستان نقاط دیگری با مشکل روبرو می‌گردند.

 

کریمی تصریح کرد: جریان آب سطحی در پشت بام برخی نقاط سقف را سوراخ کرده و عملا آب پشت بام در طبقه اول جمع شده و سپس به مغازه‌های طبقه همکف رسوخ و سرایت می‌کند.

 

وی اضافه کرد: نفوذ آب به طبقات اول و همکف موضوعی ساده نیست و همواره احتمال اتصال جریان برق و بروز آتش‌سوزی و یا برق گرفتگی وجود دارد.

*عدم واگذاری و تکمیل طبقه اول تاناکورای خرده بعد از 1 دهه*

به گفته اعضای شورای تاناکورا، یک دهه از عملیات اجرایی طبقه اول تاناکورا می‌گذرد و تا این لحظه طبقه اول همچنان نیمه کاره رها شده و شهردای برای رفع نواقص و یا تحویل آن اقدامی نمی‌کند.

سید محمد بال‌افکن در این رابطه در گفتگو با خبرنگار هاژه اظهار کرد: میلیون‌ها تومان از مغازه‌داران پول دریافت شده بدون اینکه مغازه‌ای تحویل دهند.

 

وی افزود: بسیاری از صاحبان مغازه‌های طبقه اول در طبقه همکف مستأجر هستند و در یکسال گذشته افزایش سرسام‌آور کرایه مغازه صدای بسیاری از بازاریان را درآورده است، درحالیکه اگر طبقه اول تکمیل و واگذار شود تعادل در قیمت اجاره بها نیز ایجاد می‌گردد.

بال‌افکن تصریح کرد: عدم حفاظ ایمنی برای پله‌های دسترسی به طبقه اول، عدم نصب پله برقی، نیمه کاره بودن سرویس بهداشتی، عدم سیستم اطفای حریق و عدم ایمنی در تعبیه تابلوهای برق، سیستم دفع آبهای سطحی، لوله‌کشی آب و فاضلاب و ... از مشکلات طبقه اول تاناکورای خرده می‌باشد.

هیوا کریمی معتقد است تاناکورای خرده در صورت تکمیل فاز دوم آن یا همان طبقه اول علاوه بر اینکه زمینه برای اشتغال جوانان ایجاد می‌کند، می‌تواند در کاهش قیمت‌ها و رونق مجتمع نیز موثر باشد.

*پارکینگ و سرگردانی مسافران در تاناکورای خرده*

از دیگر مشکلات عمده تاناکورای خرده مهاباد، نبود فضای کافی برای پارک خودروها است که در بسیاری از موارد با سرقت محتویات خودرو و یا وسیله نقلیه همراه بوده است.

 

هیوا کریمی عضو شورای تاناکورا از پلمب پارکینگ شهرداری مهاباد در جوار تاناکورای خرده انتقاد کرد و گفت: مدت یکسال است که این پارکینگ پلمب شده و تنها پارکینگ استاندارد تاناکورا نیز قرا است به مجتمعی دیگر تبدیل شود، در این وضعیت فضایی برای پارکینگ نمانده است.

 

وی می‌گوید: زمین‌های اطراف تاناکورا نیز بدلیل اینکه در مالکیت افراد می‌باشند و یا در فصل بارش پر از آب می‌شوند ظرفیتی برای پارک خودروها باقی نمی‌ماند.

 

کریمی تصریح کرد: پیشنهاد مسوولان عدم استفاده بازاریان از خودرو برای ایجاد فضای بیشتر برای پارک خودروهای مسافرین است، درحالیکه می‌توان از ظرفیت پارکینگ شهرداری استفاده کرد.