تاریخ: ۱۳۹۹/۱۱/۲۵
میزان خسارات آتش‌سوزی بازارچه قدیم مهاباد اعلام شد
به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، فرماندار مهاباد میزان خسارات آتش‌سوزی بازارچه قدیم مهاباد را بیش از 30 میلیارد تومان اعلام کرد.
عارف خدرلو در جلسه فوق‌العاده ستاد بحران که معاون امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی و نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی نیز در آن حضور داشتند، اظهار کرد: بر اساس آخرین برآوردها میزان خسارات‌ها در 3 بخش ابنیه، اجناس و زیرساخت‌ها در آتش سوزی بازارچه قدیم مهاباد به بیش از 30 میلیارد تومان می‌رسد.
 
 
 
وی افزود: احتمال افزایش مجدد هزینه‌ها با بررسی‌های بیشتر از مغازه‌ها وجود دارد ولی برآوردهای اولیه حاکی از آن است که 23 میلیارد تومان خسارت به اجناس بازاریان، حدود 2 میلیارد و 100 میلیون تومان به ابنیه بازارچه و بیش از 5 میلیارد تومان نیز به زیرساخت‌های مختلف این مجتمع وارد شده است.
خدرلو تصریح کرد: تعداد 70 غرفه بازارچه قدیم بصورت کامل تخریب شده است و به راسته‌های دیگر این بازارچه نیز خسارت وارد شده است.
وی اضافه کرد: 11 دستگاه آتش‌نشانی از شهرهای همجوار نقده و میاندوآب و همچنین پتروشیمی و روستاهای تابعه برای اطفای حضور داشتند، در نهایت ساعت 3 بامداد عملیات اطفای حریق بصورت کامل انجام شد.
فرماندار مهاباد در ادامه اظهار کرد: بر اساس گزارشات اولیه اتصال برق در داخل مغازه‌ها علت آتش سوزی بوده است.
وی با بیان اینکه بلافاصله بعد از ایمن سازی محل، عملیات آواربرداری آغاز شده، افزود: علی‌رغم تعیین زمان 16 ساعت برای آواربرداری، این عملیات با سرعت هرچه تمام در ظرف مدت 6 ساعت به پایان رسیده و فردا در جلسه‌ای با حضور کارشناسان، در خصوص نحوه بازسازی و ایمن‌سازی راهروها و راسته‌های متصل به بخش تخریب شده، تصمیم‌گیری می‌شود.
فرماندار مهاباد در پایان ضمن تقدیر از نقش رسانه‌ها در برگرداندن آرامش به شهروندان پوشش لحظه‌ای اقدامات اظهار کرد: تمامی جزئیات و اقدامات از طریق رسانه‌های شهرستان به اطلاع شهروندان می‌رسد، لذا از شهروندان می‌خواهیم مسوولان را در محل حادثه همراهی کنند.
جلال محمودزاده نماینده مردم مهاباد در مجلس شورای اسلامی نیز ضمن تقدیر از تلاش خستگی ناپذیر آتش‌نشانان و مسوولان در اطفای حریق بازارچه اظهار کرد: تلاش‌هایی همه جانبه در سطح ملی و استانی برای جبران خسارت به کسبه آسیب‌دیده از این آتش‌سوزی در جریان است و با وزیر کشور و مسوولان رده‌بالای استانی و کشوری ستاد بحران نیز در این خصوص رایزنی شده است.
 
 
 
وی افزود: سعی بر آن است تا در وهله اول از طریق کمک‌های دولتی، خسارات وارد شده به بازاریان این بازارچه از محل کمک‌های ویژه حوادث غیرمترقبه دولتی و بیمه‌ای جبران شود و در درجه دوم از کمک و یاری شهروندان استفاده خواهد شد.
محمودزاده تصریح کرد: کمک‌های بلاعوض دولتی از محل صندوق ویژه حوادث، تسهیلات بدون بهره و یا کم بهره مدت‌دار و همچنین جبران بخشی از خسارت توسط بیمه کوثر در سطح ملی و استانی با حمایت استاندار آذربایجان غربی درحال پیگیری و رایزنی است.
آیدین رحمانی معاون امور عمرانی استاندار آذربایجان غربی نیز در این جلسه اظهار کرد: در ساعات اولیه حادثه با تماس مسوولان شهرستان مهاباد و ایجاد هماهنگی با استاندار، مدیرکل ستاد بحران به شهرستان مهاباد اعزام شد.
 
 
 
وی افزود: با جمع‌بندی و محاسبه دقیق میزان خسارات، استاندار آذربایجان غربی، در نامه‌ای به ستاد بحران کشور و سازمان برنامه و بودجه ضمن اعلام میزان خسارات، خواستار کمک و جبران خسارت به آسیب‌دیدگان می‌شود.
رحمانی تصریح کرد: برخورداری بازاریان از تسهیلات کم بهره با بازپرداخت مدت دار نیز از سوی ستاد بحران در سطح ملی و استانی پیگیری خواهد شد، همزمان پرداخت تسهیلات بلاعوض از سوی بیمه کوثر از سوی شرکت توزیع برق استان نیز در دستور کار قرار دارد.
جمیل قادری شهردار مهاباد نیز در ادامه به تشریح جزئیات حادثه آتش‌سوزی پرداخت و گفت: ساعت 23.50 دقیقه شب گذشته طی تماس مردمی با سامانه 125، نیروهای سازمان آتش نشانی در 2 اکیپ به محل حادثه اعزام شدند.
 
 
 
وی افزود: با توجه به حجم و گستردگی آتش‌سوزی از تمامی ظرفیت‌های آتش‌نشانی مهاباد و پرسنل شامل 5 دستگاه خودروی سنگین، 3 دستگاه خودروی سبک و 43 آتش‌نشان برای اطفای حریق استفاده شده و همزمان با آن نیروهای آتش‌نشانی خارج از شهر نیز به یاری آنها شتافتند.
قادری تصریح کرد: آتش‌نشانان عملیات اطفای حریق را از 4 نقطه ضلع شرقی بازارچه در بخش شمالی و وسط آغاز کردند، اما بدلیل چینش نامناسب وسایل در راهروها امکان ورود به راهروها میسر نبود و ناچارا از سقف مغازه‌ها اطفای حریق صورت گرفت که در نهایت مجبور به استفاده از بولدوزر برای تخریب مغازه‌ها شدیم.
وی اضافه کرد: عملیات اطفای کامل حریق 3 ساعت به طول انجامید و تا ساعت 4 بامداد ایمن‌سازی محل و لکه‌گیری‌ها در محل حادثه انجام شد.
وی با بیان اینکه علت اصلی و قطعی حادثه در دست بررسی است، اظهار کرد: علاوه بر مصدوم شدن 5 نفر که 2 تن از آنها از نیروهای آتش‌نشانی بودند، به تجهیزات و خودروهای آتش‌نشانی نیز خسارات جدی وارد شده است.
سوران سراجی اقدم، سخنگوی هیات امناء بازار مهاباد نیز از اعلام امادگی هیات امنای بازاریان مهاباد برای کمک به آسیب‌دیدگان ناشی از این آتش سوزی خبر داد و گفت: بازاریان شهرستان برای کمک اعلام آمادگی کرده‌اند ولی جبران خسارات نیازمند حمایت جدی مسوولان و دولت است.
 
 
 
وی افزود: کمک بازاریان مهاباد می‌تواند در ابتدای عملیات احداث ابنیه کمک‌حال بازاریان آسیب دیده باشد، با این‌حال هیات امنا با توجه به استقبال بازاریان، برای جبران بخشی از خسارات اعلام آمادگی می‌کند.
نماینده بازاریان بازارچه اصغری نیز در این جلسه با بیان اینکه بدلیل فرا رسیدن عید نوروز بسیاری از مغازه‌داران اقدام به خرید اجناس کرده‌بودند اظهار کرد: ضمن تشکر از نیروهای انتظامی برای برقراری امنیت، از آنها می‌خواهیم تا زمان بازسازی و یا کشیدن حصار امنیتی، حفاظت از بازارچه را عهده‌دار باشند.
وی افزود: خسارات به حدی گسترده است که احتمال می‌رود میزان خسارات به بیش از 40 میلیارد تومان افزایش یابد.
عبدالمناف یوسفی، کارشناس پیشگیری از بحران جمعیت یاری‌رسانان زاگروس نیز در این جلسه اظهار کرد: در چند سال گذشته توجه به رفع مشکلات زیرساختی شهرستان به حاشیه رانده شده و روی دادن حوادثی از این دست حتی با حجم گسترده‌تر، دور از انتظار نیست.
وی با بیان اینکه تجهیزات آتش‌نشانی مهاباد فرسوده است، افزود: کمبود شدید تجهیزات در آتش‌نشانی به فراموشی سپرده شده، به نحوی که هرگونه آتش‌سوزی در طبقات بالای آپارتمان‌های این شهرستان منجر به تلفات سنگین انسانی و مادی خواهد شد.
یوسفی تصریح کرد: عدم لایروبی رودخانه‌ها، احیای قنوات شهر، تغییر مکانیابی پست 132 فشار قوی در توانیر مهاباد و دهها مورد دیگر از جمله مشکلات زیرساختی مدیریت بحران در مهاباد است که نیازمند توجه و اقدام جدی است.