تاریخ: ۱۳۹۹/۱۱/۱۴
کتاب روانشناسیِ بصریِ معماریِ داخلی منتشر شد

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، کتاب روانشناسیِ بصریِ معماریِ داخلی، تألیف آزاد بهمنش؛ پژوهشگر دکتری تخصصی مهندسی معماری به همت انتشارات شهرآب و آینده سازان در زمستان 1399 - 392 ص منتشر شد.

کتاب " روانشناسی بصری معماری داخلی " نوشته آزاد بهمنش؛ پژوهشگر و مدرس دانشگاه در گروه های معماری و معماری داخلی به تازگی توسط نشر شهرآب منتشر و راهی بازار نشر شده است.

 
 

نویسنده این کتاب، مولف و محققی است که دارای چندین جلد کتاب تخصصی/ دانشگاهی دیگر در زمینه های روند معماری، اسکیس طراحی داخلی، معماری بصری، ادراک محیط و همچنین معماریِ غرفه‌های نمایشگاهی است.

 
 

واژگان روانشناسیِ بصری و معماریِ داخلی همان طور که در پشت جلد هم به آن اشــاره شــده در ادامه و تکمیل الفبای کتاب "روند معماری داخلی" آمده که در سال 1393 با قلم همین نویسنده توسط انتشارات کلهر چاپ و نشر شده است؛ تفسیری متفاوت از ادراک و چگونگی ساماندهی فضاهای داخلی با توجه به روانشناسی محیط در راستای فهم هر پروژه. تبیینی از جنس رابط های انسان و عناصر محیط اندرونی که در کاربری هایی خاص برای هر مکان تعریف می شوند.

سیستم هایی متناسب با روابط عینی و ذهنی میان اجزا و عناصر محیط که تعاریف متفاوتی را برای هر پروژه داخلی تبیین می کند. روش هایی با تأکید بر شناخت روابط مستقیم و متقابل بین انسان و فرم محیط پیرامون که پروسه ایده پردازی و طرح ریزی را تا اجرای نهایی در بر خواهد گرفت. بیان پروسه ای که به تفهیمِ حسی مخصوص در هر مکان توسط برنامه دهی صحیح و درست در هر فضا منجر خواهد شد.

 

او در مورد هدف و چرایی معماری داخلی می گوید:

معماری داخلی از مباحث جدید مطرح شده در حوزه آموزشی ایران می باشد که شاید به دلیل عدم شناخت کافی و نیز تعداد انگشت شمار اساتید آن، جریان تألیفی مناسبی را در داخل کشور فراهم نکرده است. البته با گسترش این رشته و همچنین افزایش دانشجویان درگیر با این حوزه؛ نوشتارهایی جمع آوری شده است که عموماً حاصل ترجمه و معرفی آثار خارجی و یا شناسایی معماری داخلی از منظر ناظر می باشند.

توضیح این مدرس دانشگاه در مقدمه کتاب با توجه به فعالیت های پژوهشی/ دانشگاهی وی در همسویی با تجربیات عملی آن در  انجام پروژه های متعدد معماری محیط و فضاهای داخلی، به این مساله اشاره می کند که: معنا و مفهوم عناصر و همچنین اجزای تشکیل دهنده معماری اندرونی در ارتباط با عملکرد و همنشینی علوم و فنون دیگر شناسایی می شوند که البته شناخت دقیق و بیشتر آنها به درکی متفاوت از حضور و معنای حس مکان منجر خواهند شد.

 
 
طراحی فضاهای داخلی در معماری؛ مجموعه دانش، فن و هنر است که با عناصر وابسته و مرتبط در بهینه سازی فضاها می کوشد و نیز در صدد دستیابی به کارایی و کارکرد مناسب زیبایی مفاهیم و معناهاست. ظرافت ها و ریزه کاری هایی با هزاران ایده و خلاقیت که سبب بهبود عملکرد فیزیکی و روانی فضا برای راحتی و آسایش زندگی خواهد بود. ایجاد فضاهای مطلوب و مناسب و همچنین ارتباط محیط و فضاهای پیرامونی که ارتقای کیفیت زندگی را برای جسم و روان به همراه دارد. کتاب جدید "روانشناسیِ بصریِ معماریِ داخلی" که توسط انتشارات شهرآب و آینده سازان منتشر شده است به معرفی موردی در ارتباط مستقیم با ساختار و دیگر عناصر تأثیرگذار بر آن می پردازد که در راستای نوع کاربری برای هر مکان است. زیبایی؛ پدیده ای اثرگذار بر روح و روان بشر در قالب و فرم معماری، رابطه ای تعاملی میان انسان و مکان برقرار می کند  که به حسی درخور مکان منجر می شود.
 
 
با نظر به نیاز امروزی جامعه دانشگاهی و همچنین اهمیت درک ساختارشناسی در فضاهای مختلف معماری، سعی شده است که مسیری جدید و نگاهی متفاوت در این عرصه علم و هنر ایجاد گردد و درکی واقعی از آن به دست آید. منظری متفاوت از تجربیات علمی و اجرایی که مهندسیِ فضاهایِ داخلی را در روند شکل گیری، روش تولید و چگونگی رسیدن به نتایج مدنظر بررسی و معرفی می کند.

 

این کتاب در 8 فصل به منظور شناخت و شناسایی حرفه ای دانشجویان و کاربران در مسیر و روند معماری داخلی از ایده و طرح تا مرحله اجراست. با توجه به شناسایی الفبای اولیه در کتاب "روند معماری داخلی"، نوشتار این کتاب وارد مرحله ای تکمیلی شده است که چگونگی روند شکل گیری ایده - طرح و همچنین نحوه ارتباط با کارفرما را تبیین می کند؛ ارایه نمونه هایی که روابط بین طرح، طراح، کاربر یا کاربران و فضا را با فهمی سریع، گویا و خوانا برای ساختار معماری داخلی و رابط های انسان و محیط تفسیر کرده است. بخشی از کتاب، مباحثی چون اهمیت پایداری و انرژی های پاک را با راهکارهایی در نوع انتخاب اجزاء و عناصر معماری داخلی بیان می کند که با توجه به پیشرفت لحظه ای فناوری در مواد و مصالح و دیگر عناصر تشکیل دهنده مرتبط با انسان و محیط، می توان موارد بیشتری را نیز شناسایی کرد.
 
 
 
شناخت ویژگی های فیزیکی فضاهای داخلی همسو با ساختار معماری در راستای واکنش های رفتاری، محیط زیست و زیستگاه بهتری را برای استفاده کنندگان ایجاد خواهد کرد. نماد و نشانه ها، نقش ها و پیرایه ها، نیازها و رفتارها در سبک زندگی، ساختار و سازه و نیز مقررات و استانداردها را می توان به عنوان عناصر کلی در شکل گیری فضاهای درونی بیان کرد. درک هر چه بیشتر این فاکتورها و همچنین بسیاری موضوعات دیگر مانند مهندسی عوامل انسانی در کنار خلاقیت طراح می تواند به خلق فضایی رو به کمال منجر شود.
 
 
 
معماری داخلی، ریشه در هنر و صنعت دارد و همواره نیازمند دانش های مرتبط است. اهداف نوشتار و دسته بندی فصول کتاب "روانشناسیِ بصریِ معماریِ داخلی" به گونه ای است که با بررسی موشکافانه و دقیق تر پروسه یک طرح داخلی، روابط بصری و کارکردی مناسبی را میان فضا و استفاده کننده در راستای نیازهای کارفرما برنامه دهی کند. با وجود گستردگی حوزه مورد بحث، کوشید شده تا موضوعات کلیدی و کارآمد را با ارایه نمونه های عینی و شفاف برای درک راحت تر دانشجویان و کاربران فراهم آورد. لازم به ذکر است که فصل آخر کتاب نیز به آنالیز طرح های برگزیده جایزه بین المللی طراحی داخلی پرداخته است که شاید نگاهی متفاوت و جدید را برای کاربران این رشته ایجاد کند.