سینما به عنوان یکی از رسانههای جمعی، نقش مهمی در تولید افکار و تاثیرگذاری بر مردم دارد. مفاهیمی که ماهها و سالها توسط گروهی تهیه شده است و حال میخواهد دنیای جدید و افق تازهای را بیان کند. سینما رابطهی تنگاتنگی با جامعه دارد و مانند آینهای است که سعی دارد واقعیت و اتفاقهای جامعه را با دید جزئیتر و بصریتر جلوه دهد.
در اهمیت سینما اگر بگوییم که این رسانه در داد و ستدهای اجتماعی، چگونگی برقراری ارتباطات درون گروهی و برون گروهی و حتی اندیشه هر فرد برای چگونه زیستن تاثیر دارد، گزاف نگفتهایم.
با این وجود شهری همچون مهاباد که نام قطب هنر استان و کشور را به یدک میکشد از این نعمت بی بهره است و از آخرین باری که فیلمی در مهاباد اکران شده 19 سال میگذرد.
14 دیماه 1395 جلسهای پیرامون امکان بازگشایی سینما تربیت مهاباد بدون نتیجهی مشخصی تشکیل شد. دو سال بعد با تغییر رییس جمعیت هلال احمر مهاباد و اظهارات رییس جدید مبنی بر تلاش حداکثری برای بازگشایی و نوسازی سینمای شهر مهاباد بار دیگر امیدها را در دل نخبگان فرهنگی زنده کرد که باز هم بیثمر بود.
30 مهر امسال نیز تفاهم نامهای بین سازمان سینمایی کشور و شهرداری مهاباد به منظور احداث پردیس سینمایی در مهاباد به امضا رسید که قرار بود طی یک طرح زود بازده و طی 6 ماه و تا آخر امسال به بهرهبرداری برسد. با گذشت 3 ماه از امضای این قرارداد علنا هیچ کاری صورت نگرفته است.
این پردیس قرار است با ۳۶۵ صندلی در قالب سه سالن کوچک، متوسط و بزرگ در زمین پارک خانواده، واقع در خیابان استاد محمد قاضی افتتاح شود.
برآورد هزینه اولیه برای اجرای این طرح نزدیک به 5 میلیارد تومان گزارش شد است، که 1میلیارد و 200 میلیون آن با اعتبارات ملی، 500 میلیون تومان از سوی سازمان شهرداریهای کشور و 700 میلیون تومان نیز از سوی سازمان سینمایی بصورت بلاعوض تامین خواهد شد.
سیامند جوانبخت، رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی مهاباد به هاژه میگوید این طرح در ابتدا قرار بود در شهرستان ماکو اجرا شود و از آنجایی که معلق مانده بود با حمایت آقای محموزاده، مقدمات اجرای آن را در مهاباد فراهم کردیم. جوانبخت میگوید: طی گفتگوهایی که با شهرداری داشتهام، مسئولان میگویند طرح اولیهای که ارائه شده است با شرایطی که بیان شده، هماهنگی ندارد.
جلال محمودزاده، نماینده مهاباد در این رابطه به هاژه میگوید که موضوع از این قرار نیست و سرپرست شهرداری مهاباد هیچ حرکتی در این مورد انجام نمیدهد و طرح هیچ تغییری نداشته و از ابتدا به همین منوال بوده است. شهرداری موظف است که زیرساخت پردیس سینمایی را آماده کند و وزارت فرهنگ و ارشاد آن را تجهیز کند. این موضوع را با آقای خدرلو، فرماندار مهاباد نیز در میان گذاشتهام و مقرر شده که با شهرداری جلسهای تشکیل داده شود و این موضوع در آن مطرح گردد.
کریم محمدنژاد، سرپرست شهرداری مهاباد به هاژه میگوید: در روز امضای تفاهمنامه شهرداری قبول کرده که هزار متر در اختیار سازمان سینمایی کشور قرار دهد اما هنگامی که نقشهی اجرایی سازمان سینمایی را بررسی کردیم متوجه شدیم که ساختمان پردیس به دو هزار و 670 متر زمین احتیاج دارد.
محمدنژاد درخصوص پیگیرها در این رابطه میگوید: امروز(شنبه 20 دیماه) طی نامهای به سازمان سینمایی کشور، به آنها ابلاغ کردیم که با توجه به این مشکل، یا باید با توجه به مقیاس زمین، نقشه اصلاح شود و یا اینکه مکان دیگری به این کار اختصاص داده شود که شهرداری زمینی با این مقیاس ندارد.
سرپرست شهرداری مهاباد در ادامه میگوید آنها به ما گفتهاند که برآورد هزینهی هر صندلی 25 میلیون تومان است. در نقشهی اجرایی سازمان سینمایی 365 صندلی وجود دارد که حدودا 7 میلیارد و 600 میلیون تومان میشود. حدس اولیهی ما این بود که این پروژه با صرف حداکثر 4میلیارد تومان احداث میشود. همچنین برآورد آنها بدون احتساب تورم بوده است. ما جزئیات را طی نامهای به وزارت کل فرهنگ و ارشاد کشور فرستادهایم و از آنها خواستهایم نقشه را بر اساس یک هزار مترِ زمینِ موجود طراحی کنند که اگر این کار انجام نشود باید سنگفرشها را خراب و یا درختان را قطع کنیم که این اقدام امکانپذیر نیست.
ساخت سالن سینما فقط به منظور افزایش بهرهوری اقتصادی نیست، سینما به ایجاد همبستگی و میل با هم بودن، با هم خندیدن، باهم گریه کردن و همگرایی فرهنگی میان مخاطبان منجر میشود. امید آن است که یگانه امید شهروندان مهابادی همچون وعدههای گذشته بینتیجه نماند و روزی مهاباد دوباره سینما داشته باشد.