تاریخ: ۱۳۹۹/۱۰/۱۰
محیط زیست؛ شهرک صنعتی مهاباد را به دادگاه کشاند

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، آلوده کردن آب‌ شرب چند روستا، انتشار بوی تعفن تا چند کیلومتر، وعده‌های بدون تحقق مسوولان استانی و طرح دعوای اداره محیط زیست شهرستان مهاباد علیه شهرک صنعتی مهاباد تنها بخشی از مشکلاتی است که گریبانگیر این شهرک و ساکنین منطقه شده است.

صبح امروز هیاتی از استان و در رأس آن مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی برای بررسی وضعیت و احتمالا حل بخشی از مشکلات این شهرک در فرمانداری مهاباد حضور یافتند.

فاروق سخنور رییس اداره محیط زیست شهرستان مهاباد در این جلسه از صدور 4 اخطار محیط زیستی و شکایت از شهرک صنعتی مهاباد بدلیل عدم رعایت استانداردهای محیط زیستی و بحرانی شدن وضعیت خبر داد و گفت: در چند سال گذشته عزمی جدی برای حل مشکلات محیط زیستی شهرک صنعتی بخصوص پساب صنعتی آن وجود نداشته و پرونده این شکایت در یکی از شعب دادگاه در ارومیه در جریان است.

 

وی افزود: چهار واحد صنعتی در این شهرک نیز به دلیل نصب نکردن پیش‌تصفیه و رهاکردن فاضلاب با آلودگی بیشتر از استاندارد، اخطاریه دریافت کردند.

عارف خدرلو فرماندار شهرستان مهاباد با بیان مطالبات شهرستان از شهرک‌های صنعتی استان در این جلسه اظهار کرد: محیط زیست و سلامت شهروندان را نباید فدای توسعه و صنعت کرد. اگرچه فعالیت واحدهای تولیدی و توسعه شهرک صنعتی دارای اهمیت ویژه‌ای است، اما آلوده شدن منابع آب شرب و اراضی روستاهای اطراف بدلیل ورود پساب شهرک صنعتی قابل قبول نیست و قطعا باید اصلاح گردد.

 

وی افزود: ایجاد پیش تصفیه توسط واحدهای تولیدی و یا مشکلات محیط زیستی را نمی‌توان به گذر زمان و یا تصمیمات روسا و ادارات موکول کرد چراکه پای سلامت شهروندان در میان است.

حسن حاتمی مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی نیز اظهار کرد: تصفیه خانه فاضلاب شهرک صنعتی مهاباد با حجم ۳۰۰ متر مکعب در شبانه روز فعالیت می‌کند اما با افزایش تعداد واحدهای صنعتی این شهرک این حجم جوابگوی فاضلاب شهرک نیست.

 

وی با تایید ایجاد آلودگی در منابع آب و اراضی اطراف شهرک صنعتی افزود: اعتبار لازم برای لوله کشی  1.5 کیلومتری جهت تأمین آب شرب روستاهای اطراف را اختصاص داده‌ایم و برای لایروبی کانالی که پساب شهرک صنعتی به آن وارد شده اعلام آمادگی می‌کنیم.

حاتمی تصریح کرد: طرح مطالعاتی تصفیه‌خانه دوم شهرک صنعتی درحال اتمام است، اما با اختصاص اعتبار نیز 1 سال زمان برای احداث آن نیاز است، لذا پیش تصفیه پساب واحدهای صنعتی شهرک صنعتی مهاباد در اولویت است.

وی با گلایه از اداره محیط زیست شهرستان بدلیل شکایت از شهرک صنعتی مهاباد اضافه کرد: هر بار که برای احداث پیش تصفیه به واحدهای صنعتی فشار آورده‌ایم برخی مسوولان شهرستان خواستار افزایش مهلت و به تأخیر انداختن آن بوده‌اند.

حاتمی گفت: برخی واحدهای صنعتی در داخل شهرک اگرچه پیش تصفیه دارند اما جوابگوی حجم بالای فاضلاب آن نیست .

مدیرعامل شرکت شهرک‌های صنعتی آذربایجان‌غربی در ادامه اظهار کرد: به منظور توسعه شهرک صنعتی مهاباد ۴.۵ هکتار زمین در مجاورت این شهرک خریداری شده و عملیات زیرساخت و لوله‌کشی آب آن نیز انجام شده است.

وی افزود: با تجهیز فاز جدید شهرک صنعتی به برق فشار قوی، واگذاری زمین‌ به سرمایه‌گذاران آغاز خواهد شد.

به گزارش هاژه،  شهرک صنعتی مهابادکه از سال 1371 به بهره‌برداری رسیده، دارای یک تصفیه‌خانه کوچک با ظرفیت تصفیه ۳۰۰ متر مکعب فاضلاب در شبانه‌روز بوده، در حالی که میزان فاضلاب تولید شده در آن چند برابر بیشتر از این حجم است و فاضلابی که به صورت ناقص تصفیه شده به سمت زهکش‌های پایین دست شهرک جاری می‌شود.

فاضلاب شهرک صنعتی مهاباد علاوه بر بوی نامطبوع تا چند کیلومتر، آب‌های زیرزمینی و اراضی روستاهای اطراف و شهر گوک تپه را دچار آلودگی و بحران کرده، به نحوی که در روزهای گذشته ضمن آلوده کردن آب شرب روستای ترشکان، منبع آب شرب این روستا که از طریق چاه آب تأمین می‌شد را از مدار خارج کرده است.

از سال 97 که علی عبدلی به عنوان مدیر شهرک‌های صنعتی آذربایجان غربی معرفی شد، چندین بار از شهرک صنعتی مهاباد بازدید کرد و بارها ایجاد تصفیه خانه دوم را در کوتاه‌ترین زمان وعده داد، اما با گذشت بیش 2 سال این وعده تحقق نیافت و سرانجام سکان مدیریت شهرک‌های صنعتی استان به حاتمی سپرده شد.