به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، روز جهانی معلولان در مهاباد همواره فرصتی برای بیان مطالبات و برجسته کردن نیازها و مشکلات آنها از طریق برگزاری مراسمات فراهم کرده اما شیوع ویروس کرونا این فرصت را هم از معلولان دریغ کرد و در کنار آن افزایش تورم و گرانی بر رنجهای آنها افزود.
عدم اجرای کامل قانون حمایت از معلولان، افزایش سرسام آور هزینههای درمانی و بهداشتی، اشتغال، مسکن و ازدواج تنها گوشهای مشکلات این اقشار بوده و امسال کاهش شدید حمایتهای خیرین، حذف چند نفر از معلولان شهرستان در یکی از مراکز توانبخشی و همچنین افزایش سرسامآور هزینههای درمانی و بهداشتی کام جامعه معلولین مهاباد را تلختر کرد.
عدم برگزاری مراسم ویژه روز جهانی معلولان بدلیل شیوع کرونا، این روز فرصتی را فراهم آورد تا کمی غیر رسمیتر با اعضای جامعه معلولین گفتگویی صورت بگیرد و در آن مشکلات این قشر و تأثیر کرونا بر آنان مورد بررسی و کنکاش قرار بگیرد.
یونس لاچینی رییس جامعه معلولین شهرستان مهاباد در گفتگو با خبرنگار هاژه اظهار کرد: هدف از تعیین یک روز جهانی در تقویم بنام معلولان به منظور بالابردن سطح آگاهی این اقشار و تمرکز نگاههای مسوولان و دولتها به مشکلات معلولان است و بر همین اساس شعار امسال "ساخت جهانی بهتر پس از کرونا برای افراد دارای معلولیت" اعلام شده است.
وی افزود: جامعه معلولین مهاباد از سال 1379 تأسیس شده و به 2 هزار و 300 معلول این شهرستان ارائه خدمات میدهد که در حال حاضر ضمن مدیریت 2 مرکز نگهداری کهوین، کیمیا، 22 نفر از معلولان شهرستان را بصورت مستقیم بکارگیری کرده است.
لاچینی ضمن انتقاد به رفتار دوگانه مسوولان در قبال اشتغال معلولان اظهار کرد: درحالیکه بارها در قانون بر افزایش بکارگیری معلولان به عنوان یک حق قانونی تأکید شده، شاهد حذف معلولان شاغل و دارای مدرک مرتبط با شغل و جایگزینی کردن افرادی غیر از معلولان هستیم.
وی تصریح کرد: برخلاف انتظاراتی که از مسوولان برای افزایش بکارگیری اعضای تحصیل کرده جامعه معلولین مهاباد در ادارات و ارگانها داشتیم، مدیریت مرکز مددکاری کانی در قالب یک طرح جدید به دلایل نامعلوم به افراد غیر مرتبط و غیرمتخصص واگذار شد و درپی آن 3 نفر از مددکاران این مرکز علیرغم دارا بودن تحصیلات مرتبط با مسوولیت، بعد از 13 سال اشتغال حذف و کنار گذاشته شدند.
رییس جامعه معلولین شهرستان مهاباد در ادامه با اشاره به شیوع کرونا افزایش سرسام آور هزینههای بهداشتی و درمانی و نگهداری این افراد اظهار کرد: بسیاری از اعضای جامعه معلولین تنها روزنه برای تأمین مخارج خود را از دست دادند و در کنار آن شاهد افزایش چند برابری هزینههای درمانی، بهداشتی و حتی نگهداری هستیم که جبران آن از سوی نهاد یا سازمانی صورت نگرفته است.
وی افزود: این روند در طول چند ماه گذشته موجب بروز افسردگی، انواع ناهنجاریها و زخم بستری شدید در بین برخی معلولان به علت ناتوانی در تأمین امکانات شده و برای جبران آن دست به دامان خیرین شدهایم و همچنان به ورود جدی خیرین برای تإمین هزینهها نیازمند هستیم.
لاچینی با اشاره به کاهش 80 درصدی کمک خیرین به معلولان در دوران کرونا تصریح کرد: کرونا نه تنها اقتصاد خانوادهها را با مشکل جدی روبرو کرده بلکه موجب شده نگاه خیرین نیز به بخش درمانی و بهداشتی متمرکز شود و همین امر میزان کمک خیرین به معلولان و سازمانهای تحت نظارت و مدیریت جامعه معلولین را بشدت کاهش داده است.
وی اضافه کرد: برخلاف سالهای گذشته، برگزاری مراسمات دعوت از خیرین و یا گلریزان و یا برگزاری نمایشگاههای هنری با هدف کمک به معلولان شهرستان که چندین بار در سال برگزار میشد، بدلیل کرونا کنار گذاشته شد.
یونس لاچنین در ادامه از نبود اماکن اختصاصی ورزشی در شهرستان مهاباد نیز انتقاد کرد و گفت: درحالیکه در بیشتر شهرهای همجوار زیرساختهای مختص به معلولان ایجاد شده، مهاباد همچنان از آن محروم است و علیرغم استعدادهای درخشان ورزشی در بین معلولان این شهرستان، مکان استانداردی برای آنها وجود ندارد و سایر معلولان نیز از وجود آن بیبهره هستند.
وی در پایان از قطع سهمیه بنزین ویژه معلولان نیز انتقاد کرد و گفت: برخی از معلولان برای انجام امورات روزانه خود مجبور به استفاده مداوم از وسایل نقلیه هستند اما در آذرماه که همزمان با روز جهانی و هفته جهانی معلولان است، این سهمیه قطع شده است.
شیرکو معروفیان نیز در گفتگو با خبرنگار هاژه از عدم اجرای قانون حمایت از معلولان انتقاد کرد و گفت: اگر قانون حمایت از معلولان اجرا شود بیش از 80 درصد از مشکلات این قشر رفع خواهد شد اما با گذشت چندین سال کمتر از 10 درصد این قانون اجرا شده است.
وی با بیان اینکه معیشت و اشتغال از مشکلات اصلی معلولین است افزود: مسکن مهر معلولین ژینو با گذشت 10 سال بدلیل عدم تأمین اعتبارات، تسهیلات با نرخ بالا به نتیجه نرسیده است و برای برخورداری از وام بانکی باید هفت خان رستم را طی کرد.
معروفیان تصریح کرد: بسترهای مناسب برای ازدواج معلولان شهرستان مهاباد نیز به خوبی فراهم نیست و مسوولان باید با نگاه ویژهای به این موضوع داشته باشند.
نایب رییس جامعه معلولین مهاباد در پایان اظهار کرد: مناسب سازی معابر عمومی که هر ماه یک جلسه برگزار میشود تاکنون 10 درصد پیشرفت داشته و تا این لحظه معلولان این شهرستان در سادهترین امورات خود یعنی مراجعه به ادارات، بانک و استفاده از خودپردازهای با مشکل روبرو هستند و این امر موجب شده آنها همیشه برای انجام کارهای روزمره خود به اعضای خانواده یا دیگران وابسته باشند.