دولت قبرس، پیکنیک برنامهریزی شدهی اردوغان به قبرس شمالی را اقدامی «تحریکامیز و بیسابقه» عنوان کرد.
اردوغان، در این سفر جنجالی گفته كه هدف او، مذاكرات در رابطه با جزیرهی تقسیم شدهی قبرس و حل و فصل اختلافات بین «دو دولت جداگانه» است.
جزیرهای که به دو بخش یونانینشین جنوبی (که دو سوم مساحت کل جزیره را دربر میگیرد و جزو اعضای اتحادیهی اروپا است) و بخش شمالیِ ترکنشین (که از سال (1353) 1974 توسط ترکیه اشغال شده)، تقسیم شده است.
در ۱۹۷۴ ارتش ترکیه در یک حملهی نظامی بخش شمال قبرس را به اشغال خود درآورد.
به گفتهی مقامات ترکیه در آن زمان، این عملیات در واکنش به تلاشهای یونان برای ضمیمه نمودن قبرس به خاک خود انجام گرفته بود.
ترکیه طی عملیاتی موسوم به آتیلا اقدام به حملات بزرگ زمینی، هوایی و دریایی نمود.
اگرچه این حملات با مقاومت یونانیهای قبرس مواجهه شد ولی در نهایت دو طرف آتشبس را پذیرفتند و این توافق تاکنون پابرجا مانده است.
ترکیه توانست 38 درصد خاک قبرس را تصرف کند. در سال 1362 (1983) ترکهای قبرس تحت عنوان دولت فدرالیو ترکِ قبرس اعلام استقلال کردند. ترکیه تنها کشوری در جهان است که این استقلال را به رسمیت شناخته است.
بر اساس موازین بینالمللی، شمال قبرس بخشی از خاک کشور قبرس به شمار میرود و قبرس در تمامیت خود به عضویت اتحادیه اروپا در آمده است.
حال به نظر میرسد اردوغان پس از تمام شدن ماجراجوییهایش در سوریه، لیبی و منطقهی قفقاز، ماموریتهایی برای قبرس داشته باشد.
او در این سفر از منطقه مورد مناقشهی ساحل واروشا که توسط سازمان ملل متحد از زمان حمله ترکیه به این جزیره حصارکشی شده بود، بازدید کرده است.
واروشا استراحتگاه ساحلی متروکه است و قبلاً زمین بازی افراد مشهور بوده و به آن جواهر مدیترانه گفته میشد.
پس از اشغال قبرس شمالی توسط ترکیه، مردم محلی به آن شهر ارواح میگویند. هتلهای لوکس سابق خراب شدهاند و تمام شهر را علفهای هرز و بوته فرا گرفته است.
برگرداندن این منطقه به قبرس یونانینشین یکی از مسایل مورد بحث در مذاکرات طولانی مدت طرفین بوده است.
چند وقت پیش مقامات قبرس شمالی بازگشایی این منطقه را اعلام کردند.
این سفر، چند هفته پس از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در قبرس شمالی انجام شده است. اردوغان در این انتخابات به ارسین تاتار، ملیگرای ترک کمک کرده بود تا پیروز شود.
رسانههای دولتی ترکیه گفتهاند که اردوغان و تاتار در مورد چگونگی تقویت روابط و همچنین وضعیت موجود در شرق مدیترانه بحث و گفتگو میکنند.
اردوغان در این سفر گفته بود دو ملت و دو کشور جداگانه در قبرس وجود دارد و باید بر اساس این دو کشور جداگانه مذاکراتی برای راه حل انجام شود.
نیکوس آناستاسیادس رئیسجمهور بخش یونانینشین قبرس این سخنان اردوغان را «فتنهانگیزی جدید» نامید.
چند وقت پیش اتحادیه اروپا، ترکیه را تهدید کرده بود که ماه آینده آنکارا را به دلیل فعالیتهای اکتشافی نفت و گاز در شرق مدیترانه تحریم خواهد کرد. اتحادیه اروپا این منطقه از دریای مدیترانه را که ترکیه در حال استخراج است، متعلق به یونان و قبرس میداند.