به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، اگرچه آمار مشخصی از تعداد سگهای بلاصاحب شهرستان مهاباد وجود ندارد، اما آنچه واضح است نیاز مبرم مشارکت شهروندان، خیرین و ادارات برای حل این بحران است.
در چند سال گذشته زالد و ولدهای طبیعی، رها سازی و مهاجرت برخی از این جانوران به فضای شهری و همچنین حضور گلهای آنها در مناطق تجاری، مسکونی و پارکها ضمن اینکه برخی مشکلات را ایجاد کرده، عدم جدیت مسوولان برای ساماندهی و کنترل جمعیتی آنها باعث ایجاد حساسیتهایی شده که در بیشتر موارد مسوولان به کوتاهی در این خصوص متهم شدهاند.
در قانون؛ مدیریت شهری به عنوان سازمان اصلی متولی در خصوص ساماندهی این سگها موظف به اجرای طرح ساماندهی با همکاری تعدادی از ادارات و سازمانهای مردم نهاد است، اما در چند سال گذشته عدم جدیت و به قناعت نرسیدن مسوولان برای پاسخ به این مطالبه جمعی و مردمی موجی از انتقاد را در بین شهروندان ایجاد کرده است.
اگرچه از سوی وزارت کشور سازمان شهرداری به عنوان متولیان اصلی و ادارات محیط زیست، دامپزشکی، شبکه بهداشت و درمان و فرمانداری به عنوان ادارات حمایت کننده و عضو در طرح ساماندهی سگهای بی سرپرست در شهرها معرفی شدهاند، اما در عمل بسیاری از این ادارات تنها چشم به بودجه شهرداری دوخته و از هرگونه همکاری مادی امتناع میورزند.
اداره محیط زیست نیز همواره نبود اعتبارات را بهانه کرده و برخلاف وظیفه ذاتی خود تنها بازرسی، صدور مجوز و تاییدیه را برای اجرای این طرح انتخاب کردهاند، سایر ادارات نیز هماهنگیها و نظارت کارشناسان خود برای اجرای پروژه را انتخاب کرده و توپ را به زمین شهرداری و سازمانهای مردم نهاد گذاشتهاند و هراز گاهی با انتقاد از وضعیت سگهای بلاصاحب در شهر مهاباد و متهم کردن شهرداری، ضمن فرار رو به جلو، خود را همصدا با شهروندان میخوانند، درحالیکه با منحرف کردن اذهان عمومی عدم جدیت خود را برای حل این معظل نشان میدهند.
مجموعه شورای شهر و شهرداری مهاباد در 2 دوره گذشته نیز جدیتی در ساماندهی با کمترین هزینه نداشته، تا اینکه بعد از دستگیری و انحلال شورای شهر، حال سرپرست جدید شهرداری مهمترین و اولین برنامه کاری خود را به ساماندهی سگهای بلاصاحب در شهر اختصاص داده است.
در شهرهای مختلف سازمانهای مردم نهاد و گروههای مدافع حقوق حیوانات با هدف حفاظت از حیوانات برای ساماندهی سگهای بلاصاحب نیز وارد عمل شدهاند که در شهر مهاباد بدلیل نوپا بودن این سازمانها عدم پشتوانه مالی علی رغم تلاشها و ازخودگذشتگی موفقیت چشمگیری در مهار کامل این بحران نداشتهاند.
سمنها که سهمی از بودجه و اعتبارات دولتی نداشته و در اساسنامه آنها نیز عدم وابستگی مالی و فکری قید شده برای اجرای برخی برنامههای خود به بودجه و اعتبار نیاز دارند و برای استقلال مالی نیز به نوآوری، درآمدزایی و یا دست کم زمان کافی نیاز دارند تا به این استقلال دست یابند و در شرایط فعلی که سمنهای این شهرستان نوپا هستند توان تأمین همه هزینهها را نداشته و از سویی دیگر کم کاری برخی ادارات دیگر شهرستان مهاباد در خصوص نگهداری، درمان و حفاظت از سگهای بی سرپرست موجب شده بخش عمده درآمد آنها به این امور اختصاص یابد.
این سمنها در مهاباد با جذب دامپزشکان خیر، اعضایی که ماهیانه بخشی از درآمد خود را به سازمان اختصاص میدهند و همچنین افراد خیر شهرستان امورات را مدیریت میکنند و درحال حاضر با کمبود شدید هزینه درمان، نگهداری و حفاظت سگهای بی سرپرست در کمپ نگهداری روبرو هستند.
عدم استقبال برخی خیرین برای ورود به بخش ساماندهی سگهای بی سرپرست نیز نیازمند تغییر نگرش است که بخش از آن باید از سوی مسوولان و بخش دیگر با پیش قدمی فعالان مدنی و خیرین خوشنام در کوتاه مدت صورت بگیرد و این سمنها نیز در طولانی مدت از طریق اجرای طرحهای درآمدزا بتوانند هزینههای مربوطه را تأمین نمایند.
پاشنه آشیل ساماندهی سگهای بلاصاحب در هر شهری تخصیص اعتبار است و در شرایطی که شهرداری مهاباد در بحران بدهی و سوءمدیریتهای قبلی دست به گریبان است، قدرت مشارکت شهروندان هرچند با هزینه ناچیز ضمن حل این بحران میتواند سرآغازی برای رفع بسیاری از مشکلاتی شود که شهر با آن روبرو است.
در این بین فرماندار شهرستان به عنوان شیخ الرئیس شهر میتواند سایر ادارات شهرستان را برای تأمین هزینهها و یا همکاری نیروهای متخصص خود پای کار بیاورد تا آنها نیز نقشی در حل این بحران داشته باشند و تنها به تئوری گویی و انتقاد نپردازند.
شهرداری مهاباد هزینه احداث و تجهیز ساماندهی سایت نگهداری سگهای بلاصاحب را به هزینه تقریبی نزدیک به 200 میلیون تومان برعهده گرفته و انجمن خیریه حامی ژین نیز در بخش درمان، نگهداری و عقیم سازی همکاری خود را از چند سال گذشته آغاز کرده اما این سازمان برای پیشبرد اهداف خود نیازمند مشارکت خیرین و شهروندان برای جمع آوری کمک است.
به گفته سرپرست شهرداری مهاباد زندهگیری این حیوانات در کمتر از 20 روز دیگر آغاز خواهد شد و در این زمان فرصتی برای جذب مشارکت و همراهی خیرین، بازاریان، تولیدکنندگان و شهروندان فراهم است که هماهنگی آنها در یک نشست توسط فرمانداری و یا شهرداری بسیار نتیجه بخش خواهد بود.
پیشنهادات دیگری همچون تقسیم هزینهها بر عوارض شهری نیز مطرح است که نیازمند برآورد مالی دقیق و مشارکت شهروندان خواهد بود، چراکه این هزینهها در وهله اول ناخوشایند به نظر میرسد اما میزان پایین این هزینه هیچ یک از خانوادهها را در تنگنا قرار نخواهد داد.
عکس آرشیویی است.