تاریخ: ۱۳۹۹/۷/۹
امیر کویت درگذشت
شیخ صباح که بود؟
 

با مرگ امیر کویت،شیخ صباح الاحمد الصباح در سن 91 سالگی، خدمت او به کشورش نیز، پس از 60 سال تمام شد.

او در سال ۱۹۲۹ متولد شد و از سال ۱۹۵۴ با ورود به کمیته عالی اجرایی یا شورای وزیران کویت فعالیت‌های سیاسی خود را آغاز کرد.

شیخ صباح دومین وزیر خارجه‌ی کویت بود، منصبی که از سال 1963 تا 2003 بر عهده داشت. در سال ۲۰۰۳ به نخست‌وزیری منصوب شد و از سال 2006 نیز، چهارمین امیر کویت از زمان استقلال این کشور از انگلستان در سال ۱۹۶۱، امیر کویت بوده است.

سال ۲۰۰۶ هنگامی که پسر عمویش، سعد عبدالله سالم الصباح، تنها پس از 9 روز حکم‌رانی، به دلیل مشکلات پزشکی و کهولت سن، از سمت خود کناره‌گیری کرد، شیح صباح جای او را گرفت.

این اواخر حال جسمانی او مساعد نبود و در بیمارستانی در آمریکا تخت مداوا بود. قبلا نیز مورد جراحی آپاندیس و مجاری ادراری قرار گرفته بود. شیخ صباح از 20 سال گذشته از باتری قلب استفاده کرده بود.

شیخ صباح در طول 14 سال حکم‌رانی خود بر کویت، به دلیل اقدامات بشردوستانه و تلاش‌هایش برای حل تنش‌ها و اختلافات کشورهای خلیج فارس، موفق به کسب جوایز بین‌المللی شده بود.

او را به عنوان شخصیتی میانجی‌گر و میانه‌رو می‌شناسند. او تلاش‌های بسیاری کرد که کشورش را از اختلافات خانوادگی و تنش‌های منطقه‌ای دور نگه دارد.

برای سالهای متمادی و به ویژه در غرب، اصطلاح «الگوی کویت» به عنوان چراغ راهنما، برای سایر کشورهای خاورمیانه و خلیج فارس تلقی می‌شد. بهترین نمونه از جامعه‌ای سنتی که میتوانست بر روی خطوط قبیله‌ای و در امتداد مسیر دموکراسی حرکت کند.

چند سال پیش زمانی که تنش‌های بین ایران و عربستان شدت گرفت و به قطع روابط دیپلماتیک منجر شد، کویت بر خلاف بسیاری از کشورهای عرب، پیرو عربستان نشد و مناسبات خود را با ایران حفظ کرد بی‌آنکه به مناسبات کویت با عربستان لطمه‌ای وارد شود.

در مسئله‌ی قطر نیز، زمانی که مصر، امارات متحده عربی و بحرین به عربستان سعودی برای محاصره و تحریم هوایی و زمینی قطر پیوستند، شیخ صباح آن‌ها را همراهی نکرد.

او پس برکناری صدام در سال 2019 به عنوان اولین کشور عرب، به بغداد رفت. او حتی روابطش را با کشورهایی که در جریان حمله عراق به کویت در سال ۱۹۹۰ جانب صدام حسین را گرفته بودند احیا کرد.

 
 

در زمان تصدی او، برای نخستین بار در تاریخ کویت یک زن به مقام وزارت رسید و در همین دوران بود که سرکوب اسلام گرایان مسلح آغاز شد و محتوای آموزشی مدرسه‌ها برای ترویج رواداری مذهبی تغییر کرد.

پس از درگذشت شیخ صباح، دولت کویت در بیانیه‌ای اعلام کرد که، ولی عهد کویت جانشین برادرش امیر فقید کویت شده است. نواف الاحمد الصباح که برادر کوچک‌تر امیر فقید کویت است از سال ۲۰۰۶، ولی عهد شده بود.

کویت یکی از ثروتمندترین کشورهای منطقه خلیج فارس است که سرشار از نفت و سایر منابع انرژی است. بیش از ۱۰۰ میلیارد بشکه نفت در ذخایر اثبات شده آن وجود دارد که حدود ۱۰ درصد از ذخایر جهان را نشان می‌دهد. کویت حدود ۲.۷ میلیون بشکه در روز تولید می‌کند که حدود دو میلیون بشکه آن صادر می‌شود.