به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، درحالیکه کنترل ورودیهای شهر مهاباد در فروردین ماه برای 2 هفته چالش برانگیز شده بود، تعدادی از متکدیان بمدت چندین ماه است که ورودیهای شهر مهاباد را کنترل میکنند.
در فروردین ماه سالجاری با شیوع ویروس کرونا کنترل ورودیهای شهر در دستور کار مسوولان قرار گرفت، امری که بدلیل نداشتن وجه قانونی مشخص با چالش مسوولیت پذیری روبرو بود، به نحوی که بسیاری از ادارات و ارگانها نبود ضمانت قانونی برای استقرار نیروهای خود را علت تأخیر و تعلل در کنترل ورودیها اعلام میکردند.
ادارات شهرستان با بیان اینکه استقرار هر فرد در جاده مستلزم رعایت حفظ جان و امنیت وی و خودروهای ورودی است بارها نسبت به بروز فاجعه در صورت هرگونه حادثه رانندگی هشدار دادند.
در چند ماه گذشته استقرار افراد متکدی در وسط جاده و در حادثهخیزترین محورهای مواصلاتی شهرستان مهاباد با واکنش زیاد شهروندان و سکوت مسوولان روبرو بوده به نحوی که استقرار متکدیان در وسط جاده اصلی در سه راه برهان عملا به تهدیدی برای انحراف خودروها و بروز حادثه تبدیل شدهاند.
موضوع تکدیگری که در شهرها به یک چالش برای مدیریت شهری تبدیل شده با سرایت به محورهای مواصلاتی در مقیاسی وسیعتر خود را نشان داده است، به نحوی که گزارشات میدانی هاژه نشان میدهد افراد متکدی ضمن به خطر انداختن جان خود و فرزندانشان، جان رانندگان و سرنشینهای وسایل نقلیه را هم تهدید میکنند.
خردادماه سال گذشته تصادف در 5 کیلومتری شهر بوکان موجب مرگ یک زن متکدی شد که علاوه بر افزایش تلفات انسانی، خسارات زیاد مادی برای سایر خودروها درپی داشت و که تکرار این فاجعه در ورودی شهر مهاباد نیز دور از انتظار نیست.
استقرار افراد متکدی بصورت روزانه در وسط جاده مهاباد – میاندوآب و مهاباد – بوکان به ویژه و سایر مسیرهای ورودی شهر عملا کنترل ورودیها را در دست گرفتهاند.
در این میان باورهای غلط، حس ترحم و فرهنگ صدقه برای مصون ماندن از حادثه موجب شده تا متکدیان از راه تکدیگری درآمد کلانی بدست آورند.
اگرچه اغراق آمیز به نظر میرسد اما اگر میزان کمکهای شهروندان به افراد متکدی در سه راه برهان در یکسال میتواند اعتبار تعریض بخش عمده این جاده و یا دستکم اصلاح نقاط حادثه خیر محور مهاباد بوکان را تأمین نماید.
ورود سازمانهای مردم نهاد، نخبگان و رسانهها برای جایگزنی کمک به موسسات خیریه و مراکز نگهداری معلولان، معلولان و حمایت خانوادهای بی سرپرست، بدسرپرست و زنان سرپرست خانوار بجای کمک به متکدیان میتواند اعتبارات سرسام آوری را به این بخشها هدایت کند، تا ضمن سازماندهی کمکهای مردمی صدقه و کمکهای شهروندان در جای مناسب خود هزینه شود.
درحال حاضر هیچ یک از ادارات شهرستان مسوولیت جمعآوری متکدیان محورهای مواصلاتی را بصورت کامل برعهده نگرفتهاند اما برای ریشه کن کردن این پدیده هنجار شکن عزم جدی نیروی انتظامی، اداره راهداری، بهزیستی و سایر ارگانهای حمایتی و اجرایی را میطلبد.
گزارش و عکس: حسین خالندی