ویروس کرونا به عنوان یکی از بحرانهای جدی در جهان، بیشتر شهرها و کشورها را با چالش جدی روبرو کرده است. چالشی که در شهر مهاباد بیشتر کادر درمان و بازار این شهر را گرفتار کرده و تبعات اقتصادی زیادی را بر دوش بازاریان تحمیل کرده است.
طبق آخرین گزارشات شمار مبتلایان به ویروس کرونا در مهاباد به بیش از 2 هزار و 250 مورد رسیده و بیش از 60 مبتلای قطعی را به کام مرگ کشانده و مرگ دهها مورد مشکوک به ابتلا را هم رقم زده است.
کادر درمانی شهرستان از ماههای گذشته با کمبود شدید نیروی انسانی و فرسایش روبرو بوده، به نحوی که برخی از پرستاران آرزو کردهاند تا کرونا بگیرند تا مدتی استراحت کنند.
آمار تعداد بستریهای این شهرستان نیز در هفتههای گذشته با افزایش بیسابقه روبرو بوده و درحال حاضر نزدیک به 100 نفر در بخشهای ایزوله و ویژه کرونا بستری هستند.
وضعیت وخیم شهرستان مهاباد مسوولان را بر آن داشته تا بصورت ضربتی تعطیلی بازار این شهر را مورد بررسی و در دستور کار قرار دهند، امری که با داشتن موافقان، مخالفان زیادی هم دارد.
تعطیلی بازار یک شهر بصورت مقطعی و کوتاه مدت میتواند شمار مبتلایان را کاهش دهد، اما در طولانی مدت به کاهش مبتلایان منجر نخواهد شد و با بازگشایی بازار موج جدید ابتلایان شیب صعودی بهخود خواهد گرفت.
در وضعیتی که بیشتر بازاریان شهرستان اعلام ورشکستگی کرده و زیر بار چکهای برگشتی، اجاره و نبود درآمد کافی قرار دارند طبیعتا فشار مضاعفی را باید تحمل کنند، بر اساس شواهد موجود آستانه تحمل بازاریان برای تعطیلی بازار بدلیل فشار اقتصادی و عدم حمایت جدی از آنها بشدت پایین آمده و در صورت هرگونه تعطیلی مدت آن بسیار کوتاه و یا پراکنده خواهد بود.
آنچه واضح و مبرهن است کرونا قطعا تا پایان سال 99 ادامه خواهد داشت و تعطیلی 2 هفتهای بازار تنها برای 2 هفته و نهایتا یک ماه شیب ابتلایان را کندتر میکند، لذا باید سیاستی کارآمد و طولانی مدت در دستور کار قرار گیرد و مسلما میزان تاب آوری جامعه برای استفاده اجباری از ماسک در مقایسه با تعطیلی پراکنده بازار شهر بیشتر خواهد بود.
طبق آخرین بررسیها استفاده از ماسک موثرترین راه مقابله با ویروس کرونا در کوتاه مدت و بلند مدت است و اجباری شدن آن میتواند آهنگ مبتلایان را کندتر نماید، مسلما اگر در ماههای گذشته استفاده از ماسک به یک رویکرد جدی تبدیل میشد این روزها تعداد زیادی از عابرین در مرکز شهر مهاباد از آن استفاده میکردند.
مراسمات پنهانی عروسی، عزا، مهمانیهای خانوادگی و دوستانه و همچنین عدم رعایت دستورالعملها از سوی شهروندان به عنوان پاشنه آشیل افزایش شمار مبتلایان و قربانیان به ویروس کرونا در مهاباد عمل کرده و با تعطیلی بازار و شهر همانند روزهای اول فروردین شاهد افزایش مهمانیهای خانوادگی در بیرون از شهر خواهیم بود و مهاباد یکباره با افزایش دسته جمعی مبتلایان روبرو خواهد بود.
از طرفی تجمعات پرخطر در بانکها، ادارات، دفاتر پیشخوان و مراکز خدماتی شهر بسیار چشمگیر از تجمع در واحدهای صنفی و بازارهای سرپوشیده است، امری که بارها مورد انتقاد بازاریان و شهروندان قرار گرفته اما توفیقی در کنترل آن حاصل نشده است.
با اجباری شدن ماسک در ادارات کمتر ارباب رجوعی را میبینیم که بدون ماسک به ادارات برود و همین امر بر کنترل و ایمن سازی محیط اداری منجر شده است، این تجربه موفق را میتوان در مراکز تجاری، مرکز شهر و سایر واحدهای صنفی اجرا کرد و همزمان با اجرای این طرح، با ارائه ماسکهای ارزان قیمت و حتی رایگان میتوان با هزینهای به مراتب کمتر از تعطیلی بازار شیوع کرونا را کنترل کرد.
در صورت عدم همراهی شهروندان برای رعایت دستورالعملها و استفاده از ماسک تعطیلی چند ماهه بازار و حتی تجهیز و توسعه فضای بیمارستانی تنها پاک کردن صورت مسأله و آب در هاون کوبیدن است و شیوع ویروس کرونا همچنان به قوت خود باقی خواهد ماند، از طرفی اجرای هر برنامه طبیعتا هزینههایی دارد و در این شرایط سخت نمیتوان تنها برنامههایی را اجرا کرد که هزینههای آن متوجه بازاریان و شهروندان باشد، لذا با تأمین و تخصیص اعتبار از سوی دولت و استفاده از توان خیرین برای تولید ماسک رایگان و یا حداقل ارزان قیمت میتوان تا حدودی دسترسی آسان اقشار ضعیف به ماسک را فراهم کرد و هم با استفاده از ظرفیت و توان سازمانهای مردم نهاد و رسانهها استفاده از ماسک را به یک امری لازم و ضروری در طولانی مدت تبدیل کرد.
ضمن برخورد با برگزار کنندگان مراسمات پنهانی، نظارت جدی و مستمر بر مراکز پر تجمع شهر اعم از دولتی و بازار و شخصی و اجرای سیاستهای تشویقی و تنبیهی میتوان در فضایی بدون مخالفت مجری اجرای طرح کنترل و مقابله با ویروس کرونا بود و گرنه در فضایی تنشزا و پر تلاطم نمیتوان به اهداف حیاتی و تعیین کننده دست یافت.