تاریخ: ۱۳۹۹/۲/۲
مهاباد؛ قطب شهر الکترونیک وجود کرونا تهدید یا فرصت
شورش شامحمدی کارشناس ارشد ارتباطات اجتماعی

 

با ایجاد شهرهای الکترونیک وضعیت اقتصادی اجتماعی فرهنگی و سیاسی شهر ها تغییر خواهد کرد این تغییر اگر با برنامه و هدایت شده باشد قطعا تاثیرات مثبتی در یک شهر الکترونیک خواهد داشت.

شهر الکترونیک بستری فراهم میکند تا بخش شهری بخش خصوصی بنگاههای اقتصادی و سایر نهادهای حقوقی و حقیقی بتوانند خدمات خود را در طول شبانه روز با سرعت دقت و در سطح گسترده تری در اختیار مردم قرار دهند و از مشارکت مردم در اداره امور شهر به نحو بهتری استفاده کنند. استفاده مفید و موثر از فناوری اطلاعات و ارتباطات مستلزم فرهنگ سازی و آموزش به مسئولان و مردم است. در صورتی که مسئولان و مردم با ابعاد مختلف شهر الکترونیک آشنا شوند وآن را بپذیرند سرعت توسعه این پدیده در شهر بیشتر و شانس داشتن یک شهر خوب و پاسخگو متناسب با نیاز زمان بیشتر میشود، مکان تضمینی ارائه خدمات مطلوب سریع و کم هزینه برای داد وستد معاملات تجاری و اقتصادی فراهم می نماید.

اقتصاد دانایی محور ایجاد جامعه اطلاعاتی و ایجاد محیطی برای زندگی همراه با کیفیت خلاقیت نوآوری و توان رقابت با شهرهای توسعه یافته‌ی جهان میتواند چشم انداز آرمانی یک شهرالکترونیک باشد. چشم اندازیک شهر الکترونیک هدفهایی چون ارائه خدمات مطلوب به شهروندان و مسافران در همه هجا همه وقت ایجاد یک شهر نمونه برای زندگی کار و تفریح ایجاد محیط اقتصادی قابل رقابت و پویا کاهش رفت و آمدهای شهری با وسعه کاربردهای فناوری اطلاعات.

هر چند به اندازه کافی در تمامی ابعاد مربوط به کرونا در زمینه پزشکی و اقتصادی ودیگرسایر علوم اظهار نظر و دید گاههای خود را بیان کرده اند. صرف نظر از اینکه  ویروس کووید 19 تهدید جهانی بوده و می باشد و با، بار اثرات نامطلوب آن بایک نگرش به مدیریت بحران این تهدید را می توان به یک فرصت در جهت پایه گذاری توسعه پایدار یافت. با توجه به موقعیت مکانی و جغرافیایی و ژئوپولیتیک فرهنگی شهرستان مهاباد که با پتانسیلهای که در صنعت توریسم و گردش گری و تجاری دارد. با تحولی بنیادی در جذب آنها پس از دوره ای پسا کرونا در پیاده سازی شهری الکترونیک باشیم. البته باید نسبت به آن شناخت پیدا کرد این شناخت معمولا از طریق تهیه سند راهبردی توسعه شهر الکترونیک و معماری فناوری اطلاعات پیدا میشود پس از شناخت نسبی شهری که قراراست به شهرالکترونیک تبدیل شود. لازمه آن نهادهای ذیربط  خصوصا نهادهای مردمی و شرکتهای تجاری و بخش خصوصی در تبدیل شدن شهرستان مهاباد به یک قطب و نمونه یک شهر الکترونیک نه تنها جبران خسارات مالی و اقتصادی در این صنعت خواهیم شد بلکه پیشگام درجهت ایجاد شهر الکترونیک در جهت توسعه اقتصادی و شهری مبتنی برپایه اینترنت و فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی و ارایه خدمات شهری به شهروندان شاهد خواهیم بود. در زمان قرنطینه کرونا که نمونه ای از آن رادر سایتهای خرید و فروش انواع کا لا و ارایه خدمات چه در بخش خصوص و دولتی در شهرستان مهاباد به نسبت بیشتر شاهد آن بودیم.

به سخن کوتاه شهرالکترونیک میتواند دسترسی به همه‌ی این تسهیلات و بسیاری دیگر را فراهم کند. شهر الکترونیک نه تنها تمام مردم را به یکدیگر و به محیط کسب و کار ارتباط می دهد بلکه زمینه شراکت در ایده ها نوآوریها و خلاقیتها را فراهم می کند نسل جدید با پذیرش فناوری و اطلاعت و ارتباطات خود را آماده زندگی جدیدی میکند که بستر آن را شهرالکترونیک می سازد.

تاریخ مشخصی از شروع به کار شهرهای الکترونیک در جهان وجود ندارد اما در ایران این واژگان اولین بار در 1379 همراه با موضوع شهر الکترونیک کیش مطرح شد. توسعه شهرهای الکترونیک در جهان با سرعت به پیش می رود و فرصتهای بسیاری را برای محیطهای زندگی کار و تفریح مردم به وجود می آورد. شهرهای الکترونیک در یک جامعه اطلاعاتی بستری را فراهم میکنند.