به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، درحالیکه شیوع ویروس کرونا دوره شیوع گسترده خود را آغاز کرده بسیاری از شهروندان بر سر دوراهی بازگشایی بازار و ادامه تعطیلی قرار گرفته اند.
بیش از یک ماه از زمان تعطیلی بازار شهرستان مهاباد میگذرد و شهروندان همگام با بازاریان دستورالعملها و مصوبات ستاد مقابله با کرونا را اجرایی کردهاند، اگرچه نمیتوان این اقدامات را به قرنطینه کاملا استاندارد رعایت کرد اما تعطیل کردن کسب و کار یک شهر بمدت یک ماه موضوع ساده ای نیست.
به منظور ارتقای استاندارد قرنطینه و جلوگیری از شیوه ویروس کرونا اعمال محدودیتها از دو هفته قبل با شدت بیشتری اجرایی شد و حتی این اقدام صدای مسوولان استانی را هم درآورد اما بعدها مسوولان استانی و کشوری ضمن اعتراف به اشتباهات خود اقدامات صورت گرفته در شهر مهاباد را الگویی برای خود قرار دادند.
اگرچه هزینههای اجرای قرنطینه و تعطیلی اقتصاد یک شهر ناممکن است اما تبعات آن را در رفتار، گفتار و وضعیت بسیاری از شهروندان اعم از بازاریان، دستفروشان، کارگران، پرسنل ادارات و سازمان شهرداری بهخوبی میتوان مشاهده کرد.
مقابله جدی و اصولی با ویروس کرونا مستلزم تخصیص هزینههای بسیار کلان کشوری است، امری که دولت از آن ناتوان بود و همین امر موجب شد اعمال محدودیتها بصورت پلکانی و با توجه به رفتار شهروندان صورت بگیرد.
در شرایطی که اجرای قرنطینه و تخصیص اعتبار به شهر مذهبی قم با جمعیت محدود صورت نگرفت طبیعی است که اجرای قرنطینه کشوری عملا غیرممکن بود و همین امر موجب شد دستورالعملها و مصوبات دو پهلویی برای مقابله با کرونا بدون ضمانت اجرایی کافی صادر شود و مدیران استانی و شهرستانی نیز با توسل به درخواست و خواهش از شهروندان وضعیت را مدیریت نمایند.
حال که زمان زیادی از قرنطینه ناقص در کل کشور و تعطیلی بازار در شهرها میگذرد دیگر توانی برای شهروندان جهت ماندن درخانه نماینده و عدم حمایت دولت با تهیه بستههای معیشتی عملا اجرای قرنطینه خانگی را به بن بست رسانده است، به نحوی که وضعیت فعلی در شهرها بیشتر شهروندان را عصبی، ورشکسته کرده و برخی برای رهایی از چاله حاضرن خود را به چاه بیاندازند فقط با این تصور که رهایی یابند.
دولت و مسوولان دریافتهاند که ادامه تعطیلیها با این شرایط ممکن نیست و یا دست کم مستلزم تخصیص هزینه است، لذا بازگشایی پلکانی مشاغل و کسب و کارها در دستور کار قرار گرفته اما این امر در زمانی اتفاق میافتد که شیوع کرونا در مرحلههای میانه قرار گرفته و شیوع گسترده آن در شهرها و استانهایی که ویروس با تأخیر به آنها رسیده وجود دارد.
در چنین شرایطی که تعطیلی نوروزی به پایان رسیده، بیشترخانوادهها اندک پس انداز خود را صرف هزینه های خوراک کردهاند و قدت خرید شهروندان به شدت کاهش یافته و همزمان با آن نمودار شیوع کرونا در میانه قرار دارد، شهروندان بر سر دوراهی سختی قرار گرفتهاند که هیچ آینده مشخصی را نمیتوان برای آن تصور کرد.
درحالیکه دولت و مسوولان عملا نمیتوانند از شهروندان حمایت کنند این شهروندان هستند که باید برای سلامت خود و عزیزانشان تصمیم گیری نمایند به نحوی که از بین بازگشایی بازار کساد و تحمل سختیهای قرنطینه با دست و جیب خالی یکی را انتخاب نمایند.
بازگشایی بازار در شرایط فعلی چندان باری از مشکلات نخواهد کاست اما ماندن در خانه بدون تأمین هزینهها هم سرپرستان خانوار را کلافه کرده است، در چنین شرایطی نباید نقش گسترده خیرین خوشنام شهر را از یاد برد که سهم بزرگی در تحمل تعطیلیها به وسیله حمایت نقدی و تهیه بستههای معیشتی برای خانوارهای بی بضاعت داشتهاند.
خیرین در مهاباد سنگ تمام گذاشتهاند و حمایتهای آنها از شهروندان در حوزه پزشکی و اجتماعی برای مقابله با کرونا را در مجموع میتوان به بیش از 7 میلیارد برآورد کرد که در مقایسه با کمک ناچیز دولت و مسوولان استانی جای هیچ درخواست، بحث و پیشنهاد را باقی نمیگذارد.
خیرین در شهرستان مهاباد، مسوولان، دولت، حیات شهر و سلامت شهروندان را مدیون خود ساختهاند و بازگشایی بازار مهاباد نیز نمیتواند اقتصاد خانوارها را تأمین نماید، لذا ضمن توکل برخدا واندکی صبرو تحمل بیشتر، تنها باید به عزم و همت خیرین شهرستان دل بست تا در مقابله با این ویروس شاهد مرگ شهروندان و عزیزان نباشیم.