به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، اعلام تعطیلی بازار بخش مرکزی مهاباد حدفاصل کوچه سربرداش، میدان آرد کوچه قصابان و میدان حمه خرچه با انتقاد و اعتراض تعدادی از مغازهداران این بازار روبرو شد.
انتقاد و گلایههای مغازهداران ناراضی در دو بخش ملی و منطقه ای بود و آنها تصمیمات فوری بدون اطلاع قبلی ستاد مبارزه با کرونا در شهرستان را عجولانه و برخلاف قوانین کشوری میدانستند.
یکی از افراد معترض در گفتگو با هاژه ضمن انتقاد به عملکرد دولت و مسوولان در بحران کرونا اظهار کرد: درحالیکه دولت حاضر نیست برای اجرای قرنطینه و مقابله با کرونا ریالی به شهروندان بپردازد تا مایحتاج روزمره خود را تهیه نمایند انتظار دارد بازاریان و کسبه در این بین ضرر 30 الی 100 میلیونی را قبول کنند.
وی افزود: مسوولان شهرستان مهاباد نیز بدون توجه به تبعات احتمالی، تصمیماتی را در جلسات مصوب و اجرایی میکنند که بار مشکلات خانواده اقشار آسیب پذیر را دوچندان میکند.
یکی دیگر از بازاریان در این خصوص اظهار کرد: برخلاف قوانین کشوری مبنی بر دایر بودن مغازههای لبنیات و خواروبار ستاد مقابله با کرونا در مهاباد تعطیلی این بازار را که بیشتر آنها را مغازههای لبنیات، خواروبار و میوه فروشی تشکیل داده صادر کرده است.
وی افزود: این تصمیم بدون اطلاع قبلی به کسبه صورت گرفته و مسوولان از موقعیت برای برخورد چکشی و بدون ملاحظه سو استفاده میکنند.
وی تصریح کرد: تصمیم عجولانه تعطیلی این بازار اجناس لبنی و تره(میوه و سبزی) دهها مغازه را که بیشتر آنها جزو اقشار آسیب پذیر هستند ازبین میبرد.
یکی دیگر از بازاریان ستاد مقابله با کرونا مهاباد را به برخورد سلیقهای و عدم اجرای عدالت در برخورد با متخلفین متهم کرد و گفت: درحالیکه در چندین منطقه از شهر شاهد فعالیت عادی مغازهداران و اجتماع شهروندان هستیم مسوولان از آن چشم پوشی میکنند و تنها یک منطقه از بازار را برای اعمال قانون انتخاب کردهاند.
وی افزود: اگر ستاد مقابله با کرونا تصمیمی برای تعطیلی بازار داشت پیشتر باید آنرا اعلام و بصورت یکپارچه تمام بازار مهاباد را تعطیل میکرد.
وی با بیان اینکه کسی مسوولیت اقدامات را برعهده نمیگیرد تصریح کرد: تصمیم گیرندگان رسانهها و سایر ادارات را مقصر میدانند و به هر ادارهای مراجعه میکنیم دیگر ادارات را مقصر میدانند و در این بین تنها بازاریان را متضرر کردند.
به گزارش هاژه، عدم اطلاع قبلی به مغازهداران ازجمله میوه فروشی، سبزی فروشی، لبنیات و خواروبار و عدم عدالت در برخورد با متخلفان در سطح شهر بصورت عادلانه و نقض قوانین کشوری برای فعالیت مغازههای لبنیاتی و خواروبار از انتقادات مشترک آنها از ستاد مقابله با کرونا در شهرستان بود و در سطح کشوری نیز دولت را بدلیل عدم حمایت از اقشار آسیب پذیر و مردم مورد انتقاد قراردادند.
در سالهای گذشته نیز در زمان اجرای برخورد با واحدهای صنفی قلیان سراها بارها مسوولان در جلسات بر ممنوعیت و برخورد جدی با آنها تأکید میکردند و در زمان اجرا با شانه خالی کردن از مسوولیت هر بار اداره و رسانهای را مسوول فشار برای تصمیم گیری متهم میکردند.
مبارزه جدی با کرونا یکی از مطالبات مشترک تمامی افراد جامعه و بازاریان است و مسلما هیچ یکی از شهروندان حاضر نیست سلامت خود و خانواده را برای بدست آوردن درآمد فدا کند، اما تدوین و اجرای فوری تصمیمات و مصوبات رانمیتوان عملکرد مثبت ارزیابی کرد.
از زمان شیوع بحران کرونا نزدیک به 2 ماه میگذرد و اعضای ستاد مقابله با کرونا در مهاباد به عنوان کارشناسان ارشد حوزه کاری خود باید اصناف و همکاران حوزه خود را از تصمیمات احتمالی آگاه میکردند و بصورت شفاف سناریوهای احتمالی را از طریق رسانهها و یا برگزاری جلسات با اصناف مختلف سطح شهر به شهروندان اعلام میکرند.
تعطیلی نامتوازن و عدم اجرای عدالت در تعطیلی اصناف از دیگر انتقادهایی است که از ابتدای اعلام تعطیلی صنوف همواره از سوی شهروندان و بازاریانی که مغازههای خود را برای صیانت از سلامت شهروندان بستهاند مطرح شده و تا این لحظه نیز به قوت خود باقی است، لذا مسوولان و اعضای ستاد مقابله با کرونا باید اجرای عدالت در تعطیلی اصناف مختلف مناطق مختلف شهر بصورت جدی در دستور کار قرار دهند تا حقوق سایر بازاریان را پایمال نکنند.
خبرنگاران هاژه ضمن پیگیری موضوع انتقادات مطرح شده از سوی بازاریان را به رییس اداره صنعت معدن و تجارت به عنوان عضو اصلی ستاد مقابله با کرونا منتقل، و علت بروز برخی انتقادها را جویا شدند.
محمد جهین رییس اداره صنعت، معدن و تجارت شهرستان در گفتگو با خبرنگار هاژه اظهار کرد: مصوبه تعطیلی بازار سربرداش، میدان حمه خرچه و میدان آرد تصمیمی فوری نبوده و با توجه به عدم رعایت دستورالعملهای بهداشتی و در نتیجه 3 نوبت بازرسی و عدم تمکین به دستورالعملها صورت گرفته است.
وی افزود: بازرسین 3 بار برای اخطار به مغازه داران برای عدم اجتماع، استفاده از کارتخوان وعدم استفاده از پول نقد و... به مغازههای این بازار مراجعه کردهاند و اما با توجه به عدم تمکین به دستورالعملها و پایان مهلت داده شده، ستاد مقابله با کرونا تعطیلی مغازههای این بازار را اعلام کرد و مهلتی 24 ساعته برای فروش و انتقال مواد غذایی لبنیاتی و... صادر کرد.
جهین تصریح کرد: با پایان مهلت داده شده تعطیلی بازار اجرایی شده و اعمال محدودیت بیشتر برای مقابله با کرونا در دستور کار قرار دارد.
رییس اداره صنعت معدن و تجارت شهرستان مهاباد با بیان اینکه این تصمیم از روی اجبار و برای سلامت شهروندان بوده اظهار کرد: روزانه تعداد زیادی از کسبه به ستاد مقابله با کرونا مراجعه میکنند و امروز نیز تعدادی از قصابان معترض به این تصمیم به این ستاد مراجعه کردند اما این مصوبه همچنان لازموالاجرا است.
وی در پاسخ به این سوال که عدالت در برخورد با متخلفان صورت نمیگیرد اظهار کرد: برخورد شدید با متخلفان در مناطقی که به قوانین تمکین نمیکنند در دستور کار قرار دارد و مسولیت آن را به عنوان اعضای ستاد مقابله با کرونا در مهاباد برعهده گرفتهایم.
محمد جهین در پایان با بیان اینکه تعطیلی اصناف به پیشنهاد و درخواست هیچ شخص، نهاد و سازمانی صورت نمیگیرد افزود: ضمن قبول مسوولیت قانونی مصوبات تمامی این تصمیمات با بررسی کارشناسی بازرسین صورت میگیرد.