تاریخ: ۱۳۹۹/۱/۲
کرونا مفهوم جهاد را در ذهن تداعی کرد!
سلیمان قادری-پیرانشهر کوپر
 
جهاد واژه‌ای عربی از ریشه ج-ه-د به معنای تلاش و کوشش و در اصطلاح دینی به تلاش و فعالیتی اطلاق می‌شود که در گام نخست شرک و بت پرستی را از میان برداشته و جامعه را بسوی ایمان به خدا سوق دهد. 
مفهوم جهاد گسترده‌تر از آن چیزی است که در اذهان عمومی گنجانده شده است تا جایی که برخی اندیشمندان مسلمان جهاد را به بیشتر از ٢٠ نوع تقسیم نموده‌اند؛ اما متأسفانه این واژه نیز (به لطف افراط و تفریط مسلمانان) مانند بسیاری از واژه‌ها و اصطلاحاتِ دینیِ دیگر، مظلوم واقع شده و در مفهومی خاص یعنی جنگ و جدال، محصور و محدود گشته! چیزی که نه هدف شارع مقدس بوده و نه هیچ یک از متون دینی آن را تأیید می‌کنند...
جهاد در گذشته جوانب زیادی از زندگی مسلمانان را دربر می‌گرفت؛ آن هنگام جهاد عبارت بود از آنکه دارا دست ندار را بگیرد، دانا با جهل و بیسوادی مبارزه کند، جهاد عبارت بود از محرومیت زدایی، دفاع از ستمدیدگان (حتی اولین آیه‌ای (٣٩ حج) که در شان جهاد نازل شد، در دفاع از حقوق مظلومان بود) آن زمان خودسازی و جهاد با خویشتن، جهاد اکبر و هر تلاشی در راستای دفاع از جان و مال مردم، جهاد نامیده می‌شد.
این روزها عملکرد دست کم دو قشر زحمتکش جامعه در ارتباط با بیماری کرونا کوئید 19، بسیار ستودنی، شایسته تقدیر و در واقع می‌توان گفت که جهادگران این روزهای تاریک و اسفناک هستند.
پزشکان، پرستاران و پرسنل بیمارستان با وجود اینکه خطر این بیماری بسیار مسری و مخفی را در کمین خود می‌بینند، از جان خود مایه گذاشته و برای جان بخشیدن به بیماران، جانفشانی نموده و تعدادی نیز در این راه درگذشته‌اند...
خدا قوت و خسته نباشید خدمت این قشر تلاشگر که باری دیگر با جهاد با نفس خویش، ما را بیشتر با مفهومِ این واژه (جهاد) مبارک آشتی دادند؛ کمترین کمکی که در حق این عزیزان بر ما واجب است این است که از منزل بیرون نرفته و به کمپین در خانه بمانیم بپیوندیم تا هم جبران مهربانی آنها نموده و نیز اندکی از خستگی مفرط آنها بکاهیم. 
قشر دوم و جهادگران این روزهای سخت و دشوار، خیرین بزرگوار از اقشار مختلف (مؤسسات خیریه، شخصیت‌ها، صاحبان اجاره و...) جامعه هستند که با بذل و بخشش مال و وقت و تلاش شبانه روزی خود توانسته‌اند به کمک دردمندان و نیازمندان جامعه بشتابند و اندکی از درد و نجشان بکاهند و در مصداق جهاد با مال قرار بگیرند. دست مریزاد به همه این عزیزان و ان شاء الله شما مصداق آیه ٢۶١ سوره بقره قرار گرفته و نیز الگویی بوده‌ای برای دیگران تا آنان نیز به شما بپیوندند. 
سخن پایانی ضمن تبریک سال نو این است که همه ما بایستی دست در دست هم نهاده تا کرونا را شکست دهیم و مصداق شعر زیبای شیخ اجل بشویم که در واقع از فرموده پیامبر بزرگوار اسلام صلی الله علیه و سلم که مسلم (٢۵٨۶) و بخاری (۶٠١١) آن را از نعمان بن بشیر روایت کرده‌اند. 
بنی‌آدم اعضای یکدیگرند
که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به‌درد آورَد روزگار
دگر عضوها را نمانَد قرار
تو کز محنت دیگران بی‌غمی
نشاید که نامت نهند آدمی