به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، کاوشهای باستانشناسی و تعیین حریم در تپه شایگان مهاباد با حضور مسوولان استانی و شهرستانی آغاز گردید.
آثار بدست آمده از 14 گمانهزنی تخصصی از لایههای باستانی حاکی از آن است قدمت این تپه به هزارههای عصر مفرغ، مانایی و ساسانی برمیگردد.
جلیل جباری مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی در گفتگو با هاژه اظهار کرد: تپه شایگان یکی از آثار با ارزش شهرستان مهاباد است اما بدلیل قرارگیری در روند توسعه شهر نیازمند تعیین حریم فوری است.
وی افزود: بر اساس کاوشهای صورت گرفته و کشف آثار، این تپه باستانی آثاری را در پایین ترین سطح خود مربوط به دوره مانایی و در سطوح بالاتر مربوط به دوره ساسانی در خود جای داده، لذا پیشنهاد شده که مطالعاتی بصورت ادامه دار و بلند مدت در ارزشهای تاریخی این محوطه به شکل لایه نگاری صورت گیرد.
جباری تصریح کرد: با ایجاد پوشش حفاظتی لازم هم از تخریب بنا جلوگیری میگردد و هم از ساخت و سازها و تصرفات جلوگیری شود.
مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری استان آذربایجان غربی در خصوص ساخت و سازهای ایجاد شده در حریم تپه شایگان اظهار کرد: تاریخ تعدادی از ساخت و سازها به قبل از ثبت و تعیین حریم برمیگردد و باید پرونده ساخت و سازهای بعد از تاریخ ثبت مورد بررسی قرار گیرد اما شهرداری می توانند بعد از تعیین حریم از ساخت و سازهای جدید جلوگیری کند و هرگونه ساخت و ساز بعد از تعیین حریم تابع قوانین و ضوابط شورای تعیین حریم وزارت میراث فرهنگی خواهد بود.
مسوول کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر مهاباد نیز در گفتگو با خبرنگار هاژه اظهار کرد: کاوش و تعیین حریم تپه باستانی شایگان در مهاباد اولین اقدام مدیریت شهری در راستای حفظ آثار باستانی در این شهر است.
وی افزود: در سال 1399 پروژه کاوش و تعیین حریم تپه باستانی ادامه خواهد داشت اما از فرمانداری شهرستان درخواست می شود برای اختصاص بودجهای ویژه برای ادامه این پروژه و سایر پروژه های حفظ و مرمت آثار تاریخی شهر در بودجه شهرستانی اقدام نمایند.
احمدزاده با بیان اینکه این اقدام باید سالها پیش انجام می گرفت از سایر اعضای شورای شهر برای توجه و اقدام در زمینه حفظ آثار باستانی و تاریخی در شهر تقدیر کرد.
مسوول کمیسیون فرهنگی شورای اسلامی شهر مهاباد در پایان از نماینده مردم شهرستان مهاباد نیز خواست از طریق وزارت خانه میراث فرهنگی پیگیر اختصاص ردیف بودجه برای حفظ و مرمت آثار تاریخی و باستانی این شهرستان از جمله جداره تاریخی خیابان جمهوری، فقرهقا و... باشد و ازاین پس شاهد کم توجهی به مرمت و حفظ آثار تاریخی و کمبود بودجه اداره میراث فرهنگی در شهرستان مهاباد نباشیم.
رحمت نادری پژوهشگر باستان شناس مهابادی در گفتگو با خبرنگار هاژه اظهار کرد: تپه باستانی شایگان در جنوب شهر مهاباد یکی از تپه های حائز اهمیت در شهرستان و موکریان است که سابقه تاریخی آن به سده مفرغ(عصر برنز و 4 هزار و 200 سال قبل) و مانایی( 2 هزار 700 سال قبل) و یک لایه مربوط به دوره ساسانی بازمی گردد.
وی با بیان اینکه بودجه این کاوش از سوی شورای شهر وشهرداری مهاباد با همکاری اداره میراث فرهنگی و فرمانداری شهرستان تأمین اعتبار شده افزود: درحال حاضر درتلاش هستیم عرصه آن را شناسایی و به منظور حفظ و جلوگیری از تصرف تعیین حریم را برای این تپه باستانی انجام دهیم و در این مدت تعدادی آثار از 14 گمانه زنی کشف شده است.
نادری تصریح کرد: یکی از ویژگی های تپه باستانی شایگان قرارگیری در شهر، فاصله کم با مقبره بداق سلطان و مقبره الشعرا است که پتانسیل تبدیل مجموعه فرهنگی را دارد و هدف اصلی تبدیل آن به مجموعه توریستی فرهنگی در آینده برای شهر است.
وی با بیان اینکه این مجموعه پتانسیل تبدیل به سایت موزه را دارد اضافه کرد: مسوولان با تآمین اعتبار و تخصیص بودجه به این مجموعه، ضمن حفظ، صیانت و مرمت آثار باستانی و تاریخی از طریق صنعت توریسم درآمدزایی برای شهر فراهم نماید.
ایرج شجاعی فرماندار مهاباد نیز اظهار کرد: همه موظف به حفظ و صیانت از ریشه، تاریخ و فرهنگ خودمان هستیم و این اقدامات نیز در همین راستا صورت گرفته است.
وی افزود: متأسفانه در دهههای گذشته اهمالهایی در خصوص صیانت از آثار باستانی و تاریخی صورت گرفته و مطالعات پژوهشی و میدانی در این خصوص کمتر انجام شده ولی گنجینههای ارزشمندی به تازگی کشف شده است.
شجاعی ضمن تشکر از اقدام اعضای یک خانواده مبنی بر اجازه کاوش در حیاط آنها تصریح کرد: دیواری با قدمت 2 هزار و 700 ساله کشف شده و مسوولان استانی و شهرستانی باید طرحی در خصوص ایجاد مجموعه فرهنگی توریستی با اولویت سایت موزه به سرانجام برسانند.
فرماندار مهاباد در پایان اظهار کرد: با ایجاد مجموعه فرهنگی و جذب گردشگر علاوه بر حفظ آثار و ابنیه تاریخی می توانیم فرهنگ، تاریخ و هنر خود را به نمایش بگذاریم.