سرطان نامی است که به مجموعهای از بیماریهای مرتبط با آن داده میشود. در انواع سرطانهای مختلف، برخی از سلولهای بدن شروع به تقسیم بدون توقف و گسترش به بافتهای اطراف میکنند. سرطان میتواند به طور تقریبی در هر جایی از بدن انسان شروع شود که از تریلیونها سلول تشکیل شده است. به طور معمول، سلولهای انسانی رشد میکنند و تقسیم میشوند تا سلولهای جدید به عنوان بدن مورد نیاز آنها، تشکیل شوند. زمانی که سلولها رشد میکنند یا آسیب میبینند، میمیرند و سلولهای جدید جای آنها را میگیرند.
با این حال هنگامی که سرطان پیشرفت میکند، این فرآیند منظم خراب میشود. همان طور که سلولها بیشتر و بیشتر غیرطبیعی میشوند، سلولهای قدیمی یا آسیب دیده هنگامی که باید بمیرند، زنده ماندند و سلولهای جدید زمانی تشکیل میشوند که نیازی به آنها نیست. این سلولهای اضافی بدون توقف میتوانند تقسیم شوند و ممکن است رشدی به نام تومور ایجاد کند. بسیاری از سرطانها تومورهای جامد را تشکیل میدهند که تودههای بافتی هستند. تنها سرطان خون مانند لوسمی، به طور کلی تومورهای جامد را تشکیل نمیدهند. تومورهای سرطانی بدخیم هستند، به این معنی که آنها میتوانند در بافتهای اطراف گسترش پیدا کرده و یا تهاجم کنند. علاوه بر این، با رشد این تومورها، برخی از سلولهای سرطانی میتوانند از طریق خون یا سیستم لنفاوی به مکانهای دور بدن منتقل شوند و تومورهای جدیدی را به دور از تومور اولیه تشکیل دهند.
بر خلاف تومورهای بدخیم، تومورهای خوشخیم به بافتهای اطراف نفوذ نکرده یا حمله نمیکنند. با این حال تومورهای خوشخیم میتوانند گاهی بسیار بزرگ باشند. هنگام برداشتن آنها به طور معمول رشد نمیکنند، در حالی که تومورهای بدخیم بلافاصله رشد را شروع میکنند. بر خلاف بسیاری از تومورهای خوشخیم در مناطق مختلف بدن، تومورهای خوشخیم مغز میتوانند تهدید کننده زندگی باشند.
تفاوت بین سلول های سرطانی و سلول های عادی
سلولهای سرطانی را میتوان از طریق روشهای مختلفی از سلولهای طبیعی تشخیص داد. یک تفاوت مهم این است که سلولهای سرطانی به مقدار کمتری نسبت به سلولهای طبیعی تخصصیتر هستند. به عبارت دیگر، در حالی که سلولهای طبیعی به سلولهای بسیار متمایز با عملکردهای خاص متصل میشوند، سلولهای سرطانی این کار را انجام نمیدهند. این یکی از دلایلی است که بر خلاف سلولهای طبیعی، سلولهای سرطانی بدون توقف، متوقف میشوند. علاوه بر این، سلولهای سرطانی میتوانند سیگنالهایی را که به طور معمول به سلولها جهت متوقف کردن تقسیم یا شروع یک روند شناخته شده به عنوان مرگ برنامهریزی شده سلول یا آپوپتوز که بدن برای از بین بردن سلولهای غیر ضروری آغاز میکند، نادیده بگیرند. سلولهای سرطانی ممکن است بتوانند از سلولهای طبیعی، مولکولها و رگهای خونی که محیط تومور را احاطه کردهاند، تغذیه کرده و آنها را تحت تاثیر خود قرار دهند. به عنوان مثال، سلولهای سرطانی میتوانند از عروق خونی که تومور را با اکسیژن و مواد مغذی تامین میکنند استفاده نموده و رشد کنند. این رگهای خونی همچنین مواد زائد را از تومورها حذف میکنند. سلولهای سرطانی میتوانند از سیستم ایمنی، شبکهای از اندامها، بافتها و سلولهای اختصاصی که بدن را از عفونتها و دیگر شرایط مختلف محافظت میکنند، فرار کنند. اگرچه سیستم ایمنی به طور معمول سلولهای آسیب دیده یا غیر طبیعی را از بدن دفع میکند، برخی از سلولهای سرطانی قادر به "پنهان کردن خود" از سیستم ایمنی بدن هستند. تومورها همچنین میتوانند از سیستم ایمنی بدن جهت زنده ماندن و رشد استفاده کنند. برای مثال، با کمک برخی از سلولهای سیستم ایمنی بدن که به طور معمول از پاسخ ایمنی فرار میکنند، سلولهای سرطانی میتوانند سیستم ایمنی بدن را از کشتن سلولهای سرطانی حفظ کنند.
چگونه سرطان گسترش می یابد
سرطان یک بیماری ژنتیکی است، زیرا تغییرات در ژنهایی که سلولهای عملکردی ما را کنترل میکنند، به ویژه این که چگونه رشد و تقسیم میشوند، ایجاد میشود. تغییرات ژنتیکی که باعث ایجاد سرطان میشوند، میتوانند از والدین ما به ارث برده شوند. آنها همچنین میتوانند در طول زندگی یک فرد به عنوان یک نتیجه از خطاهای ناشی از سلولهای تقسیم شده یا به علت آسیب به DNA ناشی از برخی شرایط محیطزیستی ایجاد شوند. مواد شیمیایی مانند دود سیگار و تابش مانند اشعه ماوراء بنفش خورشید میتوانند باعث آسیب جدی در مولکول DNA شده و به عنوان شرایط محیط زیستی، باعث ایجاد سرطان شوند. سرطان در هر فردی، یک ترکیب منحصر به فرد از تغییرات ژنتیکی مخصوص به خود را دارد. همانطور که سرطان همچنان رشد میکند، تغییرات بیشتری رخ میدهد. حتی در همان تومور سلولهای مختلف ممکن است، تغییرات ژنتیکی متفاوت داشته باشند.
به طور کلی، سلولهای سرطانی تغییرات ژنتیکی بیشتری دارند، مانند جهش در مولکول DNA. برخی از این تغییرات ممکن است به سرطان منجر شود، آنها ممکن است به علت ایجاد سرطان باشند.
منبع: عظیمی، چالاک، عادلیفر، زهرا (1397). «سرطان چیست؟»، تهران: انتشارات آريا نقش.