تاریخ: ۱۳۹۸/۱۲/۴
هر آنچه باید در مورد کرونا بدانید

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه، نسل تازه‌ای از ویروس کرونا که  در منطقه‌ای از چین شیوع پیدا کرده که تا کنون جان بسیاری را گرفته است، تعداد قربانیان ناشی از آن با توجه به مقیاس جمعیتی چین و تمرکز رسانه‌های جهانی بر روی آن  از یک سو و تایید موارد مشکوک در کشور موجی از نگرانی ایجاد کرده است.

برای شناخت این ویروس و بیماری باید ابعاد مختلف آن برای درک واقعیت مورد بررسی قرار که در ذیل به آنها اشاره می‌شود.

کرونا چیست و از کجا شیوع پیدا کرد؟

ویروس های کرونا، گروه بزرگی از خانواده های ویروس ها را تشکیل می دهد، ویروس کرونا را “ویروس تاج دار“ نیز می نامند چرا که لایه پروتئینی این ویروس به شکل تاج است.  جالب است بدانیم که واژه کرونا (corona) از اسم کرَون (Crown) به معنای تاج گرفته شده است؛ انواع مختلفی از این ویروس وجود دارد که گاهی به دستگاه تنفسی حمله می کنند و گاهی علائم خود را در روده و معده افراد نمایان می کنند.

گرچه، انواعی از این ویروس هستند که با علائمی شدیدتر همراه می شوند؛ این نوع ویروس جزو خانواده بزرگی از ویروس‌هاست که از ویروس سرماخوردگی معمولی تا عامل بیماری سارس را شامل می‌شود. دو نمونه از ویروس کرونا که با شدت بیش تری، قربانی های بسیاری را گرفتند، در سال ۲۰۰۳ میلادی در چین کشف شد که با نام سارس (SARS) و در سال ۲۰۱۲ در کشور عربستان صعودی، به نام مِرس (MERS) ظاهر شدند و در نهایت، در سال ۲۰۱۹ میلادی، گونه بدیعی از این خانواده، به نام ویروس کرونا (Corona) در چین پدیدار شد. بعد از شیوع این ویروس در میان تمام ابهامات، تحقیقات در سراسر جهان تنها به یک نتیجه رسید و آن ناشناخته بودن منشاء این ویروس بود.

اگرچه در برخی محافل تخصصی اقتصادی و سیاسی احتمال خراب کاری و عمدی بودن  و ضربه زدن به اقتصاد قطب‌های جهانی نیز مطرح شده اما مقابله با شیوع و کنترل ویروس کرونا این موضوعات را به حاشیه رانده است.

 

علایم ویروس کرونا

همانگونه که بیان شد این ویروس جزو خانواده بزرگی از ویروس‌ها است و علایم آن نیز شبیه سرماخوردگی بوده و از علایم آن می توان به آبریزش بینی، سردرد، تب، سرفه، کوتاهی تنفس، علایم گوارش، اسهال، لرزش و درد بدن و در موارد شدید عفونت ریه، سندرم تنفسی حاد و نارسایی کلیوی اشاره کرد.

این ویروس در بدن افراد جوان بصورت ضعیف‌تر خود را نشان می‌دهد ولی در افرادی که سیستم ایمنی ضعیف دارند مانند افراد مسن و بسیار جوان، این احتمال وجود دارد که این ویروس باعث ایجاد مشکلات تنفسی بسیار جدی‌تر مانند ذات‌الریه یا برونشیت شود.

ویروس کرونا باعث بروز بیماری شدیدتر در افراد مسن می‌شوند؛ بیشتر افرادی که تاکنون براثر ابتلا به این ویروس جان خود را از دست داده‌اند، بالای ۵۰ سال سن داشته و از یک بیماری پنهان یا آشکار دیگر مثل بیماری قلبی، فشار خون بالا و دیابت یا نارسایی سیستم ایمنی بدن رنج می‌برده‌اند.

یکی از راه هایی که می توان ویروس کرونا را در بدن فرد مشکوک بررسی کرد، انجام آزمایش پی سی آر (PCR) است. در این روش، از طریق اثر انگشت ژنتیکی افراد، متوجه می شوند که آیا شخص دچار این ویروس شده است یا خیر؛ اثر انگشت ژنتیکی، یک اصطلاح است که محققین برای بررسی این بیماری انتخاب کرده اند. در واقع، در این روش، با نمونه برداری از مخاط ریه فرد مشکوک، و انجام آزمایش بر روی نمونه، متوجه می شوند که فرد، مبتلا به کرونا هست یا خیر.

استفاده از این روش با توجه به دم دست نبودن آن و نیاز به تجهیزات ویژه عملا کاربردی ندارد و تنها می‌توان بر پیشگیری تمرکز کرد.

راه های انتقال ویروس کرونا  و نحوه پیشگیری از آن

اگرچه پاسخ مشخص و روشنی برای این راه های انتقال این ویروس از فردی به فرد دیگر و یا از حیوانات به فرد وجود ندارد اما در اصل، ویروس کرونا یا از طریق عطسه و سرفه کردن و انتشار بزاق دهان، منتشر می شود و یا از طریق سطوح آلوده به این ویروس به بدن انسان راه پیدا می کند.

حضور در اماکن عمومی و نامطمئن و ارتباط با افرادی که مشکوک به این بیماری هستند احتمال انتقال ویروس را افزایش می‌دهد.

بسیاری از دانشمندان و پزشکان، شستن دست ها را به صورت مداوم توصیه می کنند و استفاده از الکل و ژل ضد عفونی کننده را به افراد جامعه پیشنهاد می کنند. هنگام عطسه و سرفه، جلوی بینی و دهان خود را بگیرید و از انتشار بزاق دهان خود در فضا جلوگیری کنید و بلافاصله، دستمال خود را در پلاستیک های در بسته، دور بیاندازید. از ارتباط با افرادی که مشکوک به ابتلا این ویروس هستند خودداری کنید. اگر در محیط هایی مانند بیمارستان و مراکز پر رفت و آمد کار می کنید، حتما از ماسک های فیلتردار استفاده کنید و تنفس هوای آلوده را تا حد امکان کاهش دهید. باز هم تکرار می شود! دست های تان را به صورت مداوم بشویید!  با جلوگیری و رعایت اصول بهداشتی، تا ۹۰ درصد از ابتلا به این ویروس در امان هستید.

 

در زیر بصورت موردی به مواردی که می تواند شهروندان را از کرونا مصون کند اشاره می‌شود.

1.      قزنطینه خانگی و عدم حضور در مکان‌های پر جمعیت و نا مطمئن، سعی کنید خریدهای خود را بصورت تجمیعی انجام دهید و از حضور بیش از حد در بیرون از خانه اجتناب کنید.

سالمندان و افرادی که سوابق بیماری‌های ریوی، تنفسی و سرماخوردگی دارند از حضور در فضای بیرون از خانه اجتناب کنند.

2.      شستن دست و صورت با صابون و مواد ضد عفونی کننده یکی از مهمترین مواردی است که در پیشگیری از این بیماری توصیه می‌شود و شهروندان باید توجه داشته باشند که مدت زمان شستن دست‌ها و صورت باید چند دقیق طول بکشد و با دقت و حوصله این کار انجام شود.

3.      استفاده از ماسک و دستمال در مکان‌های نا مطمئن: شهروندان ضمن خودداری از حضور در فضاهایی همچون درمانگاه‌ها، بیمارستان، فروشگاه‌ها و مکان‌هایی که ممکن است از نظر ایمنی ضریب اطمینان پایینی داشته باشد از ماسک نیز می‌توانند استفاده نمایند.

4.      تقویت سیستم ایمنی بدن و استفاده از میوه و سبزیجاتی که بدن را در برابر برخی بیماری مقاوم می‌کند. نوشیدن مایعات و استفاده از میوه، سیر و پیاز برای افزایش توان سیستم ایمنی بدن توصیه می‌گردد. 

5.      حفظ آرامش و پیگیری اخبار از منابع رسمی و افزایش سواد رسانه‌ای و دانش برای مقابله و درک بهتر بیماری.

6. از استعمال قلیان و رفتن به مهمانی ها واماکن ورزشی و استخر خودداری نمایید.
7. از تماس دست با چشمان،بینی و دهان خودداری نمایی.