تاریخ: ۱۳۹۵/۹/۱۱
انتخابات آمریکا گذار از لیبرالیسم مدرن به پسامدرنیته
سامان نوذری

دلایل عمده اعتراضات اخیر آمریکا:

1.     گذار از لیبرالیسم مدرن به پسامدرنیسم

2.     تهدید شدن یا به مخاطره افتادن حقوق مدنی

3.     حق آزادی انتخاب و سرنوشت برای جامعه ای که شعار آزادی در جهان را وجهه سیاسی قرار داده اند.

 

 پست مدرنیته بیانگر سقوط یا دگرگونی و تحول تند و رادیکال در شیوه های مدرنیته سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است.

از ویژگی های برجسته پسامدرن می توان به تناقض آمیز و شالوده شکن سفسطه، پیچیدگی های عمده، گزافه گویی، ایهام و ابهام، طنز، هزل و هجو و حمایت از فمنیسم، همجنس بازان و دنیاگرایی و جدایی هر چه بیشتر از دین (علمانیت)، آزادی بیشتر استقلال بیشتر اشاره کرد.

بازیگر اصلی این نقش (ترامپ) با بیان سخنرانی ها و حمایت از سکسیسم بدون واهمه در پرستیژ یک کاندیدا ریاست جمهوری تا حدود زیادی نشانه ها و علایم رویکرد جدید را به نمایش گذاشته است.

اما در طرف مقابل خانواده کلینتون را در کف دیگر داریم، چهره سیاسی شناخته شده به عنوان نماینده یک حزب اصلی آمریکا (مکرات)ها تئوری شاخص حزب لیبرالیسم مدرن می باشد و شاخصه های عمده این تفکر سیاسی برای عموم مردم شناخته شده و آشناست:

١ـ تا حدودی پایبند به حقوق و اصول (بین الملل و داخله)

2 ـ بازار آزاد تمرکز ایجاد قدرت رقابت را مختل می کند پس دولت وظیفه دارد به وسیله وضع قوانین کارتل از رقابت حفاظت نماید.

3 ـ تضمین مالکیت فردی

4 ـ مسئولیت پذیری کامل هر عامل اقتصادی در برابر نتایج اعمال خود

5 ـ دولت و اقتصاد، می بایست رقابت را تضمین کند در واقع دولت باید قواعد بازی را مشخص کند

6 ـ احترام به اخلاقیات و مورد توجه قرار دادن اعتقادات مذهبی و سنتی

با در نظر گرفتن وجه تمایز است دو گروه سیاسی رقیب و توجه به بحران های گذار اجتماعی سیاسی  نتیجه می گیریم؛ (گذر به دوران پسامدرن مستلزم دگرگونی هایی در شکل سازمان اجتماعی و فرهنگی مسلط است(.

 یکی از شاخه های گذار اجتماعی به مراحل جدید تقابل و برخورد در برابر تحولات جدید برای نگه داشتن ارزش ها و اصول گذشته و احساس تعلق به آن ها باعث می شود مناقشه های از طرف این جوامع صورت بگیرد و در نهایت همانطور که تاریخ ثابت کرده است و ناگزیر به تسلیم شدن در برابر این تحولات جدید می شود.

ب. با توجه به انتخابات روزهای اخیر در امریکا شاهد تحولات جدید در سیاست این کشور بوده ایم، می توان گفت گذار این جامعه را به عنوان پیشگام از لیبرالیسم مدرن به پسامدرنیسم را رقم زده است. چهره جدید سیاست امریکا و اظهارات آقای ترامپ با اهداف علمانی هرچه بیشتر با زیر پا گذاشتن بسیاری از هنجارها و اخلاقیات تصویر واضحی سرعت گذار به پسامدرنیسم و رو کردن کارتی جدید از طرف جامعه سیاسی امریکا بر مردم خود و جهان را شاهد بوده ایم.

ب. با دیدن تصاویری در شبکه های اجتماعی از مجموعه کارتونی سیمپسون ها پخش شد می توان گفت براورد لحظه به لحظه و با جزئیات صحنه مراسم پیروزی آقای ترامپ نشان از این دارد آزادی های حق انتخاب در امریکا تنها یک دست آویز شعار گونه است برای مشروعیت حکومت امریکا با چهره هومانیستی و آزادی خواهی به مردم تلقین می شود وگرنه دیدن چنین تصاویر و حتی نشانه های در اشکال نمادین دیگر نشانگر این موضوع است. دستهای پنهان تصمیم گیری های اصلی این ابر قدرت را از مدتها پیش تعیین کرده اند و سرو صدای انتخابات تنها نمایش نمادین بیش نبوده است و بسیاری از مردم به این نتیجه رسیده اند مدتهای زیادی است این مردم از مسائل سیاسی و حق انتخاب تنها نمایش روی صحنه نصیبشان شده است.

ج. مطالبات مدنی و حقوقی عمومی

1.  مسائل بیمه و حذف قسمتی عمده از بیمه های درجه دوم

2.  بحران پناهجویان

3.  شکاف نژادی افزایش پیدا می کند

4.  استرس از خطر جنگ جهانی

 

منابع:

1. پست مدرنیسم و مدرنیته مارشال برمن- ترجمه حسینعلی نوذری

2. نفی فراروایت ها – ایستون کانر – ترجمه حسینعلی نوذری

3. گذار از مدرنیته، نیچه، فوکو، لیوتار، دریدا – ترجمه شاهرح حقیقی

4. پیامدهای مدرنیست آنتونی گیدنز – ترجمه محسن ثلاتی

5. نوام چامسکی – پنج دلیل خطر پیروزی ترامپ

6. اساسنامه حزب دمکرات امریکا – ویکی پیدیا