تاریخ: ۱۳۹۸/۸/۲۰
از "مگس پَران" چه می‌دانید؟
به یک سطح صاف زُل بزنید، مثلا دیوار رو به رویتان یا آسمان بالای سرتان، اگر همه چیز صاف و شفاف بود که مشکلی نیست، اما اگر متوجه ذرات غبار مانند کوچکی شدید که با پلک زدن از بین نمی‌روند و مدام جلوی چشمانتان این طرف و آن طرف می‌روند، شما به احتمال زیاد "مگس پَران" دارید.
"مَگس پران" در حقیقت سایه ذراتی است که در زجاجیه چشم قرار دارد و این سایه‌ها عموما به شکل بالِ مگس در میدان دید فرد دیده می‌شوند.
وجود مگس پَران شاید قدری برای فرد مبتلا اذیت‌کننده باشد، اما به گفته یک متخصص چشم پزشکی این عارضه چندان مهم نیست که باعث نگرانی افراد شود.
دکتر جلیل امیدیان  در خصوص "مگس پران"، گفت: در چشم همه افراد مایع ژله مانندی به نام "زجاجیه" وجود دارد که کاملا شفاف بوده و نور از آن رد می‌شود، بنابراین میدان دید فرد نیز کاملا شفاف است.
وی افزود: به دلایل مختلف ذراتی در این مایع ژله مانند و شفاف پدیدار می‌شود که هنگام عبور نور از زجاجیه، سایه این ذرات در میدان دید فرد قرار می‌گیرد و فرد مبتلا سایه این ذرات را به شکل ذراتی شبیه بال مگس که شناور هستند در میدان دید خود می‌بیند.
امیدیان در خصوص چرایی تشکیل این ذرات، گفت: دلایل مختلفی برای وجود این ذرات مطرح شده است، بطور مثال این احتمال وجود دارد که در برخی افراد تعدادی از ملکول‌های زجاجیه به هم بچسبند و به صورت ذرات شناور در زجاجیه درآیند.
وی افزود: همچنین در بسیاری موارد با بالا رفتن سن افراد، زجاجیه کم کم از حالت ژله مانند خارج شده و آبکی می‌شود و از آنجا که این مایع ژله مانند به شبکیه متصل است، با آبکی شدن کم کم اتصالش به شبکیه سُست می‌شود و احتمال دارد با جدایی آن بخش‌هایی از شبکیه به صورت ذراتی وارد زجاجیه شود.
امیدیان تصریح کرد: دلایل مختلف دیگری هم وجود دارد، اما در مجموع وجود مَگس پران چندان جای نگرانی ندارد، مگر در مواردی که فرد به شدت از وجود این ذرات احساس ناراحتی کند و یا مگس پران بصورت ناگهانی برای فرد رُخ دهد.
وی افزود: در این زمان احتمال سوراخ شدن شبکیه وجود دارد که باید درمان شود، بنابراین افرادی که بصورت ناگهانی دچار مَگس‌پران شده و یا وجود این سایه‌ها در مقابل چشم برای آنها آزار دهنده است، باید برای معاینه و بررسی به پزشک مراجعه کنند.
امیدیان خاطرنشان کرد: بطور معمول علت شایع مگس پران بر اثر جدایی زجاجیه از شبکیه است که در افراد با سن بالا رُخ می‌دهد.
منبع: ایسنا