تاریخ: ۱۳۹۸/۶/۲۵
عسل از سوغات جذاب مهاباد تا صنعتی میلیاردی
صلاح عزیزیان
 یکی از فعالیت‌های تولیدی در بخش کشاورزی که می‌تواند با سرمایه کم اشتغال ایجاد نماید، صنعت زنبورداری است.
 
بطور کلی زنبورداری فعالیتی است که از یک طرف به زنبورداری در جهت کسب درآمد و فروش محصولات حاصل از کندو شامل( عسل، گرده گل، موم، ژل رویال، زهر عسل و ...) کمک نموده و از سویی دیگر به افزایش میزان و کیفیت سایر محصولات کشاورزی دیگر ازجمله باغداری و مرتع داری منجر می‌شود.
از خصوصیات منحصر به فرد این صنعت شروع آن با سرمایه اندک است که می‌تواند زمینه را برای اشتغال بسیاری از جوانان در منطقه ایجاد نماید، از دیگر خصوصیات این صنعت حمایت از محیط زیست، تعامل و تطابق با محیط است به نحوی که رونق و نبض حیات این صنعت به سرزندگی و حفاظت از محیط زیست وابسته است و در صورت نابودی و تخریب محیط اولین صنعتی که از آن لطمه می‌بیند زنبورداری است، به عبارتی زنبورداران حافظان محیط زیست در لباس صنعت هستند.
صرف نظر از خواص دارویی، ارزش غذایی و پیشینه این محصول که بارها مورد توجه جوامع بشری قرار گرفته است، زنبورداری به عنوان یک صنعت سازگار با محیط در منطقه و شهرستان مهاباد از دیده‌ها پنهان مانده و به نحوی شایسته برای توسعه، شناساندن و تولیدات اقدامی صورت نگرفته است.
نزدیک به 25 درصد عسل کشور در استان آذربایجان غربی تولید می‌شود. میانگین جهانی تولید عسل در هر کندوی 22 کیلوگرم می‌باشد و این میزان در کشور 10 کیلوگرم است ولی در استان آذربایجان غربی و بطور مشخص در مهاباد این میزان به 18 الی 20 کیلوگرم می‌رسد که نشان دهنده تخصص و مهارت زنبورداران این شهرستان و استان در نگهداری و تولید عسل است. ارائه این آمار تنها به میزان تولید محدود می‌شود درحالیکه صنعت زنبورداری فقط تولید عسل نیست و تولید ژل رویال، گرده گل، موم و... از لحاظ صرفه اقتصادی بسیار با ارزش هستند.
سال گذشته بدلیل بارش‌های سیل آسا سهم تولید کنندگان عسل در مهاباد 160 تن بود ولی این میزان در سال جاری بنا به گفته مدیرجهاد کشاورزی شهرستان مهاباد 150 درصد افزایش یافته و پیش‌بینی می‌شود 400 تن عسل در مهاباد تولید شود.
با در نظر گرفتن جمعیت 500 نفری تولیدکنندگان و برآورد ساده‌ای از میزان تولید عسل امسال نشان می‌دهد، درآمدی بیش از 40 میلیارد در این صنعت نوپا و آشنا نهفته است که نیازمند توجه بیشتر مسوولان و جوانان جویای کار است.
تلاش‌هایی برای معرفی شهر مهاباد به عنوان شهر عسل صورت گرفته که نقطه آغاز آن با احداث ساختمان شهر عسل مهاباد در فلکه استاد هژار شروع می‌شود.
ایجاد این ساختمان در نقطه گردشگری شهر و معرفی محصول عسل به عنوان یکی از سوغات مرغوب مهاباد از اولین قدم‌ها بشمار می‌رود و دومین قدم مسوولان با برگزاری جشن برداشت عسل در شهریور سال 1398 رقم خورد که پیش زمینه‌ای برای برگزاری جشنواره برداشت عسل در سالهای آتی است.
انجام اقداماتی از این دست بدون درنظر گرفتن ابعاد رسانه‌ای و تبلیغاتی موجب شده صنعتی عظیم و پردرآمد و در عین حال دوستدار محیط زیست نه تنها از چشم گردشگران بدور بماند بلکه بسیاری از شهروندان مهابادی نیز از سوغات بی نظیر شهر خود بی‌خبر باشند.
مشکلاتی نظیر عدم حمایت ویژه مسوولان از این صنعت ازجمله عدم رسته‌ای مستقل برای تحت پوشش قرار دادن تولیدکنندگان عسل جهت خدمات بیمه تأمین اجتماعی، تسهیلات ویژه مربوط به این شغل، کارانبودن اتحادیه‌ای قدرتمند در سطح کشور، منطقه و حتی شهرستان همواره مشقات تولید را برای این قشر افزایش داده است.
 صرف نظر از موضوع  منسوخ بودن فروش محصولات بصورت خام و تأکید کارشناسان اقتصادی که بر عرضه محصولات بصورت ارزش افزوده تأکید دارند، در عصر حاضر کمتر صنعتی را می‌توان یافت که همچون زنبورداری در تعامل کامل با محیط زیست باشد. قرارگیری شهرستان مهاباد در منطقه‌ کوهستانی و بکر، دسترسی به بازارهای بین المللی و تقاضای گردشگران زمینه را برای توسعه این صنعت به خوبی فراهم کرده، ضمن آنکه می‌توان به فکر احداث کارخانه‎های بسته بندی و سایر فراورده‌های دیگر این صنعت بود.