تاریخ: ۱۳۹۸/۶/۱۶
گفتگوی تفصیلی هاژه با شهردار جدید مهاباد

کامران فاتح

متولد سال 1359 شهرستان پیرانشهر

کارشناسی جغرافیا و برنامه ریزی شهری از دانشگاه تبریز

کارشناسی ارشد مهندسی شهرسازی از دانشگاه تهران

دکتری شهرسازی از دانشگاه آزاد تهران در حال اتمام

شهردار پیرانشهر در دور دوم شورای شهر پیرانشهر سال 85-86

شهردار پیرانشهر در دور سوم شورای شهر پیرانشهر 86-89

شهردار پیرانشهر در دور چهارم شورای شهر پیرانشهر 92-96

کارمند رسمی شهرداری ارومیه با سابقه کار در معاونت معماری و شهرسازی

نماینده شهرداران استان در کمیسیون فناوری و IT

 

در اولین حضورتان در شهرداری مهاباد چه مشکلات اساسی در این نهاد را مشاهده کردید؟

شهرداری مهاباد دارای مشکلات فراوانیست که اگر بخواهیم به تعدادی از آنها اشاره کنیم شامل؛ ناهماهنگی در ساختار سازمانی و  بی اطلاعی پرسنل نسبت به وظایف خود به طوری که چارت سازمانی مشخصی برای شهرداری مهاباد تعریف نشده است. نبود نظارت درون سازمانی، یعنی در چارت سازمانی که امور شهرداری‌ها تعریف نموده است واحدی تحت عنوان واحد نظارت در نظر گرفته شده است ولی متاسفانه تاکنون این واحد در شهرداری مهاباد راه‌اندازی نشده و اگرچه از همه اهرم‌ها می‌توان برای نظارت استفاده کرد، ولی راه‌اندازی این واحد جزو برنامه های بنده به شمار می‌رود. از دیگر مشکلات شهرداری مهاباد که جزو مشکلات اصلی نیز محسوب می‌گردد کمبود منابع مالی است یعنی در حال حاضر میزان نقدینگی بسیار پایین است.

مشکل عمده و بسیار اساسی دیگر در شهرداری مهاباد میزان بالای پرونده‌های حقوقی است، در مدت کوتاه حضور بنده، طی نشست‌هایی با واحد حقوقی اذعان داشتند که شهرداری در حال حاضر حدود ۵۵ تا ۶۰ پرونده حقوقی فعال دارد که این آمار بسیار بالایی است. همچنین نبود چک در شهرداری مهاباد از مشکلات است، یعنی حدود چهار تا پنج سال است در شهرداری مهاباد چک وجود ندارد و به جای آن از حواله استفاده می‌شود و در این بین احتمال سوء استفاده بسیار بالاست.

مشکل دیگر عدم توجه به پتانسیل نیروهای انسانی شهرداری است، یعنی تاکنون رابطه‌ای مبتنی بر تکریم و احترام برای بالا بردن راندمان نیروهای شهرداری مهاباد وجود نداشته است. بی برنامه گی در بین واحدهای مختلف شهرداری مهاباد را نیز می‌توان از دیگر مشکلات عنوان کرد که نیازمند ساماندهی و برنامه ریزی مه‌باشد.

میزان درآمد شهرداری مهاباد در سال ۹۷ و ۹٨ چقدر بوده است؟

طبق آمار اعلام شده به اینجانب از سوی امور مالی، میزان درآمد شهرداری مهاباد در سال ۹۷ سی و نه میلیارد و ۴۴۵ میلیون تومان است، میزان درآمد در سال ۹٨ و تا پایان مردادماه نیز ۱۹ میلیارد و ٨۰۰ میلیون تومان می‌باشد.

میزان بدهی شهرداری مهاباد تا این لحظه چقدر است و این بدهی بیشتر به چه اشخاص و نهادهایی است؟

کل بدهی شهرداری مهاباد که در سیستم مالی و شهرداری به ثبت رسیده است نزدیک به ۷۱ میلیارد تومان است که اگر یک سری خرید، پرونده‌های حقوقی و بدهی‌های ثبت نشده را در نظر بگیریم این رقم به مراتب از این بیشتر خواهد شد.

از مجموع این بدهی‌ها ۱۹ میلیارد تومان مربوط به سازمان تامین اجتماعی و امور بیمه پرسنل می‌باشد. بدهی‌های مربوط به حقوق و مزایا و پیمانکاران نیز از بدهی‌های شاخص بوده که در رتبه‌های بعدی قرار می‌گیرند.

میزان طلب شهرداری مهاباد از ارگان‌ها و ادارات چقدر است و چه تدبیری برای وصول این مطالبات اندیشیده‌اید؟

میزان کل مطالبات ادارات و نهادها بیش از 38 میلیارد تومان است که عمده بدهکاران ارتش با بیش از 10 میلیارد تومان، بیمارستان 8 میلیارد تومان، نیروی انتظامی 3 میلیارد و 600 میلیون تومان، دانشگاه پیام نور 4 میلیارد و 400 میلیون تومان می‌باشد.

ادارات بدهی خود به شهرداری را به سازمان مدیریت اعلام و این سازمان باید در اعتبارات در نظر گرفته شده برای ادارات بدهی‌های شهرداری را به صورت اوراق مشارکت در نظر بگیرد. برای دریافت مطالبات هر اداره یک نفر را مامور نمودەایم تا سریع‌تر به حق و حقوق خود برسیم.

میزان معوقات کارکنان چقدر است؟

میزان معوقات ۱۷ میلیارد و ۱۳۰ میلیون تومان است که  از این رقم ٨ میلیارد و ۷۰۰ میلیون تومان بابت حقوق پایه، و ٨ میلیارد و پانصد میلیون تومان  بابت حقوق و مزایا می‌باشد و تا قبل از حضور بنده تمام پایه حقوق و مزایای پرسنل مربوط به سال ۹٨ به صورت معوق در آمده بود و تمام مزایا و پاداش سال ۹۷ نیز پرداخت نشده است. 

با معضل وجود نیروهای مازاد شهرداری مهاباد چگونه برخورد خواهید کرد؟ آیا نیرویی در شهرداری مهاباد وجود دارد که سر کار نرود و حقوق بگیرد؟

موضوع اساسی نیروهای مازاد، بلاتکلیفی آنهاست، نیروهایی در بین آنها وجود دارد که ده سال سابقه کار در شهرداری مهاباد را دارند و با مدارک فوق لیسانس و دکتری حقوق آنها به عنوان نیروی شرکتی فضای سبز پرداخت می‌شود، بخشی از تقصیر عدم تعیین تکلیف این نیروها به خود شهرداری مهاباد برمی‌گردد، چرا که در سال‌های قبل راهکار تعیین وضعیت برای این نیروها وجود داشته، اگر بنایی بر جذب نیروها نداشتند می‌توانستند آنها را از بدنه شهرداری خارج کنند اما به هر صورت این کار انجام نگرفته است. در حال حاضر حدود ۱۰۵ تا ۱۱۰ نفر که از آنها به عنوان تامین نیرو یاد می‌شود با مشکل تعیین وضعیت روبرو هستند، این نیروها هم در بین بخش‌های مختلف شهرداری تقسیم شده‌اند. در اینکه این ۱۱۰ نفر نیروی اضافه هستند هیچ شکی وجود ندارد، البته اطلاعاتی به ما رسیده که حتی در بین نیروهای شرکتی نیز افرادی اضافه به میزان نیاز وجود دارند که هنوز به طور کامل رصد نشده و حتما در این زمینه اقدام لازم را انجام خواهیم داد.

در مورد اینکه آیا نیرویی در شهرداری مهاباد وجود دارد که سر کار حاضر نشده و حقوق هم دریافت کند، چند نفری به ما اعلام شده است که در حال شناسایی و بررسی هستیم که در صورت اثبات بدون شک برخوردهای لازم صورت می‌گیرد و دست آنها از بیت المال قطع خواهد شد.

برنامه‌ای برای تعیین وضعیت این نیروها دارید؟

در صدد ایجاد برنامه ريزی جامع كاری هستیم تا همه مشاركت كنند و فعلا برنامە‌ای برای اخراج نيروها نداريم، می‌خواهيم با برنامه‌ريزی مدون همه آنها بصورت مناسب بكارگيری شوند، چون غیر از این تبعات اجتماعی به دنبال خواهد داشت ولی ما  تک تک نیروها را براساس تخصص و میزان عملکرد مورد بررسی قرار خواهیم داد و در صورت عدم کارایی لازم از سوی یک نیرو ناچارا وی را از بدنه خارج خواهیم کرد، از سوی دیگر سالانه حدود ۳۰ نفر در شهرداری مهاباد بازنشسته می‌شوند و این نیروهای مازاد اگر بتوانند به هنگام اعلام نیاز و جذب جدید به صورت رسمی وارد بدنه شهرداری شوند بخشی از مشکلات حل خواهد شد.

با توجه به عدم هرگونه شفافیت در قراردادهای پیمانکاران انتظار شفاف سازی از سوی شما می‌رود آیا در این جهت اقدامی در دست انجام دارید؟

وجود عدم شفافیت در قراردادهای پیمانکاران بحث بسیار مهم و غیر قابل انکاری است. به عنوان مثال در بخش عمران که با آنها جلسه ای تشکیل دادم سوال بنده این بود که فعالیت پخش آسفالت در کجاست، گفتند پخش آسفالت نداریم! در مورد پلاک گذاری و بتن‌ریزی سوال کردم، گفتند هیچ گونه قراردادی در این رابطه نداریم! از معرفی پروژه عمرانی بزرگ در حال اجرا سوال کردم که گفتند پروژه خاصی در دست اجرا نیست! بنابراین در بخش عمرانی رکود بسیار عمیقی وجود دارد در همان حال روزانه با ترافیک حضور پیمانکاران در شهرداری برای دریافت مطالباتشان مواجهه هستیم!

برای شفاف سازی در زمینه قراردادها تا حد امکان باید پروژه‌ها به مناقصه گذاشته شوند و از ابتدا اعلام نمودەام که آگهی مناقصه‌ها باید در کانال اطلاع رسانی شهرداری اعلام شود.

عدم شفافیت در قراردادهای پیمانکاران شهرداری مهاباد قابل انکار نیست، به عنوان مثال در دو مورد مناقصه بتن ریزی و پلاک بتنی که اخیرا و قبل از حضور اینجانب  برگزار و برای امضا دست بنده رسیده است، یکی از آنها ۵۷ درصد و دیگری ۴۶ درصد پلوس داشته است. در اینجا دو حالت بیشتر ندارد  یا اینکه آگهی مناقصه به درستی منتشر نشده و حالت انحصاری داشته و یا اینکه آنالیز بخش عمران از برآورد هزینه‌ها درست نبوده که در هر دو مورد قابل توجیه نیست. در هر صورت نهایتا ۱۶ درصد و ۱۵ درصد از این قراردادها را با جر و بحث فراوان کاهش دادیم.

حلقه گمشده ای که در ارتباط با قراردادهای پیمانکاران وجود دارد وجود کمیسیونی تحت عنوان کمیسیون بازرگانی و ارزیابی است که قبل از باز شدن پاکت‌ها ارزیابی‌ها را انجام دهد. موضوع بعدی تایید توانایی پیمانکاران از لحاظ مالی، درجه بندی و سوابق است.

 

پرونده ای مبنی بر تخلف پیمانکاران به دست شما رسیده است؟

تا این لحظه به صورت پرونده موردی به دست ما نرسیده اما هم بنده هم اعضای شورای شهر مصریم که تحقیق و تفحص در خصوص پیمانکاران و یا خریدهای شهرداری به صورت جدی انجام گیرد چون وجود مشکل در بخش پیمانکاران شهرداری مهاباد قابل کتمان نیست.

دخالت اعضای شورا و یا سفارشات آن‌ها برای افراد خاص به شما چقدر صحت دارد؟

چنین چیزی صحت ندارد. به صراحت اعلام می‌کنم که تا این لحظه به هیچ عنوان چنین خواسته‌ای از سوی این عزیزان مطرح نشده است و فکر می‌کنم عزم شورا برای آبادانی شهر و نظارت بر شهرداری بيشتر از قبل است.

بیشترین ضعف را در کدام یک از واحدهای شهرداری مهاباد مشاهده می‌کنید و آیا تغییراتی در واحدها صورت خواهید داد؟

در تمامی واحدهای شهرداری ضعف وکاستی‌هایی وجود دارد اما صراحتا اعلام می‌کنم بخش مالی شهرداری مهاباد بیشترین ضعف را دارد، این واحد نتوانسته مدیریت درستی داشته باشد. در ارتباط با واحد حقوقی نیز طی بازدیدی که از این واحد به عمل آوردیم بخش بایگانی آن دارای بیشترین آسیب پذیری و کمترین امنیت بود، پرونده‌های میلیاردی تنها در کمدهایی ساده و با امکان دسترسی برای بسیاری افراد نگهداری می‌شوند. لذا در واحدها حتما تغییراتی از سطوح بالا تا رده‌های پایین‌تر خواهیم داشت.

تا چه حد از سیستم یکپارچه مالی شهرداری مهاباد رضایت دارید؟

تاکنون در این زمینه ارزیابی صورت نگرفته است.

سرانه فضای سبز مهاباد چقدر است و سیاست شما برای افزایش این سرانه چیست؟

بر طبق آماری که در اختیار داریم در حال حاضر حدود 138 هکتار فضای سبز در مهاباد وجود دارد که باتوجه به جمعیت 182 هزار و 700 نفری مهاباد تا خرداد ماه (منبع جمعیت ثبت احوال) سرانه فضای سبز 7 متر و 55 سانتی متر بدست می‌آید.

برای توسعه فضای سبز در مرحله اول با هرگونه تغییر کاربری فضای سبز مخالفت خواهیم کرد، در مرحله بعد و در سال آینده دو برنامه اساسی خواهیم داشت مورد اول بازسازی پارک باغ میکاییل با طراحی جدید با حفظ درختان، مورد دوم توسعه فضای سبز است. مناطقی که در اختیار اداره منابع طبیعی می‌باشد را شناسایی کرده‌ایم و با همکاری آن‌ها در نظر داریم این نقاط را به فضای سبز شهری اضافه کنیم.  اقدامات لازم برای در اختیار گرفتن یک سری املاک که در تملک اداره راه و شهرسازی و با کاربری فضای سبز هستند از دیگر اقدامات خواهد بود.

کدام پروژه‌های عمرانی در اولویت فعلی شهرداری مهاباد هستند؟

برای سال آینده پروژه‌های خاصی در برنامه داریم که به دلیل نهایی نشدن فعلا به آنها اشاره نمی‌کنم، اما در سال جاری پیاده‌روسازی، لکه گیری معابر، پروژه ۴ میلیارد تومانی آسفالت معابر و... را در دست اجرا داریم.

تکمیل پروژه پشت قلا (داشامجید) با مشکل مالکیت مواجه است که در صورت حل آن، بهرەبرداری از آن با مبلغ 2 و نیم میلیارد تومان در سال آینده امکان پذیر است. در خصوص پروژه اتصال تاج سد به آزادگان نیزاین طرح نیازمند بررسی بیشتر طرح مطالعاتی توسط مشاور است. پروژه احداث پل سنگی بالادست پل شورنگ از برنامەهای آتی خواهد بود که برآوردهای ریالی آن را انجام داده و تحویل شورای شهر شده است.

 

چه برنامه‌ای برای حل معضل سگ‌های بلاصاحب در مهاباد دارید؟

زمینی برای نگهداری این سگ‌ها شناسایی کرده‌ایم و به محض توافق با مالک اقدامات لازم برای فنس کشی و احداث تجهیزات لازم را انجام خواهیم داد و در مرحله بعد با همکاری NGOها پروسه زندە گیری و انتقال را شروع خواهیم کرد.

قبل از تایید حکم شما به عنوان شهردار مهاباد  منتقدان زیادی اتهاماتی را متوجه شما کرده و به عملکرد شما در شهرداری پیرانشهر نقد وارد می کردند، در این زمینه توضیحاتی دارید؟

مطمئنا همچون بسیاری از مدیران نقد متوجه عملکرد من در شهرداری پیرانشهر است، اما اینکه در شهرداری پیرانشهر موفق نبوده‌ام را قبول ندارم، عده‌ای از مخالفان  بحث استیضاح بنده در پیرانشهر پیش کشیدند که به هیچ عنوان صحت نداشته و تا آخرین روز کاری شورای دور چهارم به عنوان شهردار در این شهر فعالیت داشته ام. اگر ملاک سنجش عملکرد افکار عمومی است بنده در سه دور متفاوت منتخب اعضای شورایی بوده‌ام که توسط مردم انتخاب شده‌اند. در ارزیابی جامع شهرداری‌ها عنوان نفر اول استان را کسب نموده‌ام. چند سال پشت سر هم در دوره استانداران مختلف به عنوان شهردار نمونه انتخاب شده‌ام و عنوان مدیر نمونه شهرستان را در کارنامه دارم. در زمینه شفافیت تنها یک جمله مبنی بر محکومیت بنده در مراجع قضایی ارایه کنند بنده آن را می‌پذیرم.

از اینکه پاسخگوی سوالات ما بودید بسیار سپاسگزارم.

بنده هم از تلاش‌های شما سپاسگزارم.