تاریخ پر فراز و نشیب تاناکورا در مهاباد از دهههای 50 و 60 شمسی شروع میشود و میتوان آنرا به 3 دوره تقسیم کرد. دوره اول از آغاز شکل گیری و واردات اجناس خارجی و استقرار آن در محدوده خیابان دانشگاه آزاد فعلی شروع میشود و با آتش سوزی و انتقال آن به محل فعلی دوره دوم این بازارچه پرطرفدار آغاز میگردد.
دوره سوم که نقطه عطفی در تاریخ تاناکورا میباشد با نوسازی، تجمیع فروشندگان و ساخت مجتمع فعلی با نام مجتمع تجاری ساحل شروع میشود و با گذشت نزدیک به 2 دهه سایه سنگین مشکلات، نواقص بر این مجتمع علی رغم تغییر در مدیریت شهرداری و شورای شهر همچنان سنگینی میکند.
این بازارچه یا مجتمع به عنوان مرکز تجاری شهر از دیرباز نقش مهمی در جذب گردشگر و ارتقای اقتصاد شهر مهاباد داشته، به نحوی که اقتصاد نزدیک به 2 هزار خانوار این شهر بصورت مستقیم به رونق این مجتمع وابسته است و هر سال چند هزار نفر از این جاذبه دیدن میکنند که به نوبه ی خود در اقتصاد شهری مهاباد نیز نقش خود را بخوبی نمایان کرده است.
صرف نظر از اشتغالزایی و درآمدزایی این مرکز تجاری در شهر مهاباد که تحلیل آن جستاری جداگانه و تخصصی را میطلبد، مشکلات این مجتمع را در چند بخش میتوان تقسیم کرد که در ذیل تلاش میشود به واکاوی یکی از مشکلات پرداخت و راهکارهایی جهت ارتقای کیفیت این مجتمع ارائه شود.
پارکینک تاناکورا در جوار این مجتمع اگرچه با ظرفیتی پایین ارائه خدمات میکرد، تاحدودی امنیت را برای خودرو مسافرین، گردشگران و شهروندان تأمین میکرد.
کسبه و اعضای هیات امنای تاناکورا در گفتگو با رسانهها این پارکینگ را بخشی از مجتمع عنوان میکردند، اما با تصمیم اعضای دوره چهارم تبدیل آن به مجتمعی جدید با هدف درآمدزایی مصوب شد و در دوره پنجم نیز با تغییر در قرارداد نهایی گردید.
طبق اظهارات مصطفی احمدزاده عضو شورای شهر اراده غالب علی رغم مخالفتها و عدم اجرای عملیات این بود که شبانه و در ایام ورود گردشگران به شهر مهاباد پارکینگ به عنوان قلب تپنده مرکز تجاری شهر تخریب شود.
حذف پارکینگ از مجتمع در زمانی که باید شهرداری تلاش خود را برای تبلیغ اماکن گردشگری در راستای جذب مسافر متمرکز میکرد بر حذف زیرساختی حیاتی و افزایش سرقتها و به تبع آن کاهش ورود گردشگران و رونق مجتمع تمرکز یافت، تا جایی که دستگیری سارقان در حین سرقت و یا فرار کردن آنها از دست شهروندان سوژه بسیاری از رسانههای شهرستان و منطقه شد که به نوبه خود میتواند آثار مخربی را در جذب گردشگر ایفا نماید.
علاوه بر حذف پارکینگ همجوار تاناکورا، فرهنگ عدم استفاده از پارکینگ توسط گردشگران، نبود تابلو راهنمایی و هشدار دهنده در مجتمع تاناکورا و زمینهای خالی بدون حصار موجب شده که بسیاری از گردشگران و حتی شهروندان از ظرفیت پارکینگ استفاده نکنند و علیرغم خالی بودن پارکینگ فضای بیرونی از آن و ریسک سرقت را به علت ناآگاهی قبول نمایند.
با مراجعه به فضای تاناکورا شاهد پارک دهها و صدها خودرو در خیابان، زمینهای خالی و ... هستیم درحالیکه با فاصله کمتر از 100 متر از مجتمع پارکینگی بزرگ اما ظرفیتی کمتر از 10 درصد ارائه خدمات مینماید و همین امر موجب شده سارقین از فرصت استفاده کنند و اقدام به سرقت محتوای درون خودرو و یا خودرو نمایند.
عدم مکانیابی مناسب پارکینگ، نبود تابلو راهنمایی و فراگیر نشدن استفاده از پارکینگ و یا برخی طرحهای خلاقانه از عمده ترین مشکلات در این زمینه است که با رفع شدن آن شاهد کاهش سرقت، ترافیک، آرامش روانی مسافران و شهروندان و همچنین افزایش امنیت و به تبع آن جذب مسافر خواهیم بود.
تکمیل مجتمع 240 واحدی درحال ساخت و یا مجتمعی که کلنگ زنی آن شروع نشده گویای این امر است که کسبه، مدیریت شهری و نیروهای امنیتی و انتظامی باید راهکارهای کوتاه مدت با قابلیت اجرایی را در دستور کار قرار دهند.
توافق کوتاه مدت با شهرداری برای استفاده از پارکینگ فعلی و تخصیص درآمد ناشی از آن برای جذب نگهبان در این مدت اولین و قابل دسترسترین راه برای کاهش سرقتها می باشد و در درجه دوم نصب تابلوهای هشدار دهنده و راهنما برای استفاده از پارکینگ فعلی میتواند به کاهش مشکلات در این زمینه کمک نماید.
مذاکره با صاحبان زمینهای اطراف برای تخصیص زمین به پارکینگ و یا در صورت عدم توافق تعیین ضرب الاجل برای حصار کشی زمین خود از دیگر راهکارها برای افزایش استفاده از فضای پارکینگ و جلوگیری از پارک خودرو در زمینهای خالی به تبع آن سرقت میباشد.
استقرار پارکبان و کسب درآمد ناشی از پارک خودروها نیز بدون تقویت جایگاه هیات امنا، همگرایی و همدلی تمامی کسبه میسر نخواهد بود، لزوما مذاکرات به مدیریت شهری و ادارات و نهادهای درون شهری در مرحله بعد از یکصدایی کسبه و هیات امنا خواهد بود.
فرهنگ سازی و فراهم کردن بستری مناسب برای استفاده از پارکینگ برای مسافرانی که شهرهای مختلف برای اقامتی یک روزه به شهر مهاباد سفر کردهاند زمانگیر و تنها با ساماندهی فضا میتوان آنرا کنترل کرد.