تاریخ: ۱۳۹۸/۴/۱۶
«هاری» بیماری کشنده‌ای که باید جدی گرفته شود
به گزارش پایگاه خبری - تحلیلی هاژه، کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماری‌های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم‌پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی آذربایجان‌غربی گفت: بیماری هاری یک بیماری جدی و کشنده است که باید جدی گرفته شود.
رضا قهرمان‌زاده افزود: هاری یک بیماری ویروسی مرتبط با دستگاه عصبی است که در گوشت‌خواران اهلی و وحشی مانند سگ، گربه، گرگ، روباه، شغال و علفخوارانی مانند گاو، گوسفند، بز، الاغ و اسب ایجاد بیماری می‌کند و انسان نیز در اثر گزیده شدن به وسیله این حیوانات آلوده به بیماری هاری می شود.
وی اظهار داشت: تمامی موارد مبتلا به این بیماری جان خود را از دست داده اند و اگر اقدامات درمانی پس از گازگرفتگی به موقع انجام نشود، هیچ راه درمانی وجود ندارد و فرد می میرد.
وی گاز گرفتن و تماس بزاق حیوان با پوست صدمه دیده را عمده‌ترین راه سرایت بیماری به انسان‌ها عنوان کرد و گفت: البته این بیماری از طریق پنجه گربه یا سگ نیز به انسان منتقل می‌شود.
وی اضافه کرد: این بیماری به ندرت از طریق پیوند اعضا مثل پیوند قرنیه، دستگاه تنفس و دستگاه گوارش به انسان منتقل می‌شود.
کارشناس پیشگیری و مبارزه با بیماری های واگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی آذربایجان غربی گفت: هرگاه انسانی توسط حیوان هار گزیده شده و اقدامات پیشگیرانه انجام نشود، پس از یک دوره مخفی از ۱۰ روز تا ۲ سال و به طور معمول ۲ تا ۱۲ هفته علایم هاری در او ظاهر شده و منجر به مرگش می‌شود.
قهرمان‌زاده بیان کرد: تغییر حس در محل گازگرفتگی به شکل احساس خارش و مورمور، سردرد، تب و بیقراری، دلهره و وحشت، تغییر خلق و رفتار، حالت تحریک‌پذیری شدید، ترس از نور، صدا و هوا از علایم این بیماری است که در اثر کوچکترین تحریک و دیدن آب به شدت حالت تشنج و حمله به اطرافیان در فرد مبتلا ایجاد و در نهایت به علت فلج عضلات دستگاه تنفس منجر به مرگ بیمار می‌شود.
وی ادامه داد: متاسفانه در صورت آشکار شدن علایم بیماری هاری هیچ راه چاره و درمانی برای بیمار وجود ندارد و منجر به مرگ می شود.
وی شستشوی محل گزیدگی با آب و صابون به مدت ۱۵ دقیقه، ارجاع مجروح به مرکز سلامت، تزریق سرم و واکسن ضد هاری، تزریق سرم و واکسن ضد کزاز، تجویز داروهای مورد نیاز، بخیه نکردن محل زخم، مراقبت ۱۰ روزه در مراکز درمانی و واکسیناسیون فرد علیه هاری تا نوبت آخر را از جمله اقدامات مورد نیاز برای فرد مبتلا به این بیماری عنوان کرد.
با وجود تلاش های فراوان مجامع بهداشتی و سازمان های دامپزشکی در سطح دنیا هنوز این بیماری در بسیاری از کشورهای جهان وجود داشته و همه ساله تعداد قابل توجهی از انسان ها و حیوانات در اثر ابتلا به این بیماری جان خود را از دست می دهند.
بیماری هاری در بیشتر کشورهای آسیا و آفریقا بومی است و بیشترین خسارت ها و تلفات در این ۲ قاره مشاهده و تلفات انسانی آن در جهان سالانه حدود ۵۵ هزار نفر تخمین زده می شود.
از طرف دیگر حدود ۹۹ درصد این تلفات در کشورهای در حال توسعه یا عقب افتاده و بیش از ۹۹ درصد در اثر گزش سگ هار پیش می آید.
حدود ۵۶ درصد از تلفات انسانی هاری در قاره آسیا و ۴۴ درصد در قاره آفریقا رخ می دهد و تلفات در سایر قاره ها قابل توجه نیست.
منبع: ایرنا