تاریخ: ۱۳۹۸/۳/۲۲
تلاش‌ها برای جلوگیری از انقراض "بوکه کانیله" در مهاباد

به گزارش پایگاه خبری – تحلیلی هاژه،  معاون اداره حفاظت محیط زیست مهاباد از تلاش‌ها برای جلوگیری از انتقراض گونه جانوری "بوکه کانیله" یا سمندر کوردستانی در مهاباد خبر داد.

رزاق حسن پور در گفتگو با خبرنگار هاژه اظهار کرد: کارشناسان محیط زیست این اداره با پایش زیستگاههای این گونه جانوری در ارتفاعات " اشکه وتان و قلات شاه" نزدیک به 60 حلقه را سرشماری کرده‌اند.

وی افزود: تعداد این گونه جانوری از سالهای گذشته کاهش یافته و در لیست جانوران در معرض انقراض قرار گرفته است.

حسن پور تصریح کرد: با مساعد شدن وضعیت آب و هوایی در منطقه، پایش زیستگاه این جانوران در دستور کار قرار گرفته و طی 2 مرحله پایش و نشانه گذاری تعدادی از جمعیت آنها سرشماری شده ولی بدلیل ناشناخته بودن رفتار آنها تعیین جمعیتشان نیازمند مطالعه و پایش بیشتر است.

معاون اداره حفاظت محیط زیست مهاباد در ادامه تهدیدات طبیعی و انسانی را در کاهش جمعیت این گونه جانوری اعلام کرد و گفت: تغییرات اقلیمی، خشکسالی‌های پی‌درپی، دستکاری و تخریب زیستگاه آنها توسط برخی کشاورزان به منظور آبیاری، سم پاشی و ... موجب شده بوکه کانیله یا سمندر کوردستانی در معرض خطر انقراض قرار گیرد.

حسن پور افزود: پیش نویس برنامه حفاظت از سمندر کوردستانی تدوین شده و در صورت نهایی شدن می‌تواند بر افزایش این گونه های جانوری تأثیر بگذارد، همچنین مدت 2 سال است کارشناسان حیات وحش سازمان حفاظت از محیط زیست با حضور در مهاباد تلاش‌ها در زمینه نجات بوکه کانیله را از خطر انقراض زیر نظر دارند.

وی با اشاره به تنوع گونه در سمندرها اضافه کرد: در سالهای گذشته استفاده از سمندر لرستانی برای تزئین آکواریوم و عید نوروز بهمراه فروش ماهی‌های قرمز موجب افزایش تهدیدات برای انقراض آنها شده ولی خوشبختانه این وضعیت برای سمندر کوردستانی یا بوکه کانیله دیده نشده است و در صورت هرگونه مشاهده با متخلفان برخورد جدی خواهد شد.
 
به گزارش هاژه، بوکه کانیله دارای سر پهن، طول سر با عرض آن تقریباً برابر، پوزه گرد، چشم‌های برجسته، بدن و دم قوی، فاقد تاج پشتی و به رنگ سیاه براق همراه با لکه‌های زرد رنگ روشن به اشکال حلقه ایی، قلابی و نیم دایره است و خال های زرد این گونه به طور غیر منظم در پشت بدن قرار دارند. این گونه جانوری از راسته دوزیستان دم دار و خانواده سالاماندریده (سمندرها) است، که در زبان فارسی به آن سمندر کوردستانی و در زبان کوردی به آن "بوکه کانیله" و "کانی بوک" گفته می‌شود.